Analyse
Staatsbons… Bestaande verkopen? Op nieuwe uitgifte intekenen? 2 jaar geleden - vrijdag 19 februari 2016

Wat met staatsbons die een hoge coupon bieden en die ruim boven 100 % noteren? Moet u ze verkopen en een mooie meerwaarde op zak steken? Of ze houden om te blijven profiteren van een mooi coupon? En wat te denken van de staatsbons die in de loop van volgende week zullen worden uitgegeven?

In 2010 hebt u 4000 euro belegd in een Belgische staatsbon die over iets meer dan 2 jaar (4 maart 2018) op vervaldag komt. De bon biedt een brutocoupon van 3,25 % op jaarbasis en de koers ervan is inmiddels fors gestegen, tot 106,65 %. Doet u er goed aan om hem op zak te houden en de resterende coupons te innen, of kunt u hem beter verkopen?

 

Houden of herbeleggen?

Als u uw staatsbons houdt tot aan hun einddatum, dan zult u nog twee jaar een fraaie coupon van 3,25 % bruto (2,37 % netto) opstrijken, maar op de einddatum krijgt u dan uiteraard alleen uw belegd kapitaal terug (4000 euro).
Verkoopt u uw bons vandaag tegen hun huidige koers (106,65 %), dan krijgt u daar 4266 euro voor in de plaats. Gezien de huidige rentecontext (erg lage rentevoeten) zult u dat bedrag wel niet zo makkelijk kunnen herbeleggen tegen goede voorwaarden.

 

Verkopen toch voordeliger

Het is zeker niet in alle gevallen zo, maar in dit concreet geval is het volgens onze berekeningen toch voordeliger om uw bons te verkopen en de opbrengst van die verkoop te herbeleggen tegen de huidige (lage) rentevoeten. Kiest u bijvoorbeeld voor een termijnrekening op twee jaar (de restduur van uw staatsbons), en opteert u voor een gulle bank (MeDirect biedt 1,10 % netto op 2 jaar), dan zult u uiteindelijk ruim 100 euro meer overhouden dan indien u uw staatsbons gewoon had laten doorlopen.

 

En de komende uitgifte?

Volgende week geeft België een nieuwe staatsbon uit met een looptijd van 10 jaar. De voorwaarden zijn nog niet bekend. Maar gezien het internationale rentetoestand, is er geen reden dat ze beter zouden zijn dan de vorige keer.
De "veilige waarde" die u van de staatsbons krijgt, gaat gepaard met een erg laag rendement. Zelfs bij de banken leveren spaarproducten op 10 jaar meer op, en dat met een gelijkwaardig beschermingsniveau, want via de depositogarantieregeling zijn uw tegoeden beschermd tot 100.000 euro per persoon. Zo biedt NIBC Direct een termijnrekening op 10 jaar aan met een nettorendement van 1,24 %. Dat is nog altijd weinig, maar wel meer dan wat Vadertje Staat biedt. Voor de diehard-fans van staatsbons, die ondanks alles toch willen intekenen, geven we mee dat de intekenperiode voor de nieuwe bon loopt van 24 februari tot en met 3 maart (betaaldatum 4 maart). Als particulier kunt u intekenen via uw bank, of online via http://www.debtagency.be. U moet zich dan identificeren met uw identiteitskaart (kaartlezer) of met een zogenaamd “token”.


Deel dit artikel