Analyse
AB InBev lanceert 7 verschillende obligaties 2 jaar geleden - dinsdag 19 januari 2016

De Belgisch-Braziliaanse brouwerijgroep AB InBev lanceert binnenkort een obligatieuitgifte voor een recordbedrag van 46 miljard dollar, goed voor de op één na grootste operatie ooit.

De groep neemt als wereldleider de nr. 2 in zijn sector over, SAB Miller, maar moet stevige schulden aangaan om dit te financieren. Dat is echter geen probleem voor AB InBev, dat afstevent op een beurskapitalisatie van bijna 100 miljard dollar en meer dan voldoende liquiditeiten blijft genereren om zijn leningen te kunnen terugbetalen.
We raden u deze obligaties echter af.

 

Concreet zal AB InBev op maandag 25 januari zeven obligaties in Amerikaanse dollar uitgeven, met looptijden die variëren van drie tot dertig jaar. Zes van die uitgiften bieden een vaste halfjaarlijkse coupon (van 1,90 % tot 4,90 % bruto volgens de duur, alias van 1,39 tot 3,52 % netto), de zevende biedt een variabele coupon.

 

We raden u deze obligaties af, om twee hoofdredenen:

– Wilt u een goed rendement, dan moet u zich engageren voor een heel lange termijn (tot 20 en 30 jaar). Over zo'n periode zijn de risico's groter: het risico dat de marktrente gevoelig zal stijgen (en u daar niet kunt van profiteren doordat uw centen vastzitten), en ook de risico's die eigen zijn aan het bedrijf (want al wordt AB InBev vandaag goed bestuurd, hoe zal dat zijn over pakweg 20 jaar?);

 

– Ten tweede is de dollar momenteel een kleine 10% overgewaardeerd t.o.v. de euro. Vroeg of laat zal de munt terugzakken naar haar evenwichtsniveau, en gezien de lange looptijd van de obligaties, is de kans dus groot dat ze terrein zal verliezen t.o.v. onze munt, wat dan weer op uw rendement zal wegen.

 

Deel dit artikel