Analyse
Wat te doen met uw Zwitserse obligaties? 2 jaar geleden - donderdag 17 september 2015

Is de Zwitserse frank na een plotse en sterke appreciatie begin dit jaar niet te duur geworden?

Ja! Bovendien zijn de Zwitserse rentevoeten… negatief.
Verkoop uw obligaties en obligatiefondsen in Zwitserse frank.

 

Zwitserse centrale bank doet gebaar

De obligatiefondsen in Zwitserse frank boekten sinds begin dit jaar een rendement van 15 %. Dit succes is te danken aan de Zwitserse centrale bank (SNB) die midden januari besliste om de Zwitserse frank op de wisselmarkten te laten appreciëren. Een bocht van 180 graden want gedurende drie jaar had de SNB alles in het werk gesteld om de hausse van de munt af te remmen omdat de instelling vreesde dat een te sterke frank op de Zwitserse economie zou wegen.

 

De beslissing van de SNB bracht direct een flinke stijging van de frank met zich mee. Op één dag sprong ze 13 % hoger! De Zwitserse frank, beschouwd als de vluchtwaarde bij uitstek door beleggers, is nu eenmaal in tijden van crisis zeer populair. Begin 2015 waren er voldoende elementen om zich zorgen over te maken. Er was de Griekse crisis, de ECB kondigde onconventionele maatregelen aan die de euro zouden kunnen verzwakken en de Russische roebel stortte in waardoor gefortuneerde Russen hun toevlucht zochten in Zwitserland. De Zwitserse frank kon niet anders dan hogere regionen opzoeken.

 

Potentieel uitgeput

Na de sterke hausse van de frank midden januari hebben we u aangeraden om uw obligatiefondsen in Zwitserse frank te verkopen omdat we van mening waren dat het haussepotentieel van de munt uitgeput was. En sindsdien is de frank lichtjes verzwakt. Maar indien de crisis in de eurozone opnieuw de kop zou opsteken dan zal de frank zeker in waarde toenemen zoals eerder is gebleken. Hetzelfde argument geldt wanneer er wereldwijd een economische crisis zou toeslaan. We gaan evenwel niet uit van een dergelijk scenario.

 

De SNB zal echter niet stilzitten indien de frank te veel zou appreciëren. Ze komt trouwens regelmatig tussen op de wisselmarkten om de frank lager te duwen. Een dure frank weegt immers op de export en de toeristische sector, twee motoren van de economie, die trouwens dit jaar slechts 1 % zal groeien en 1,5 % volgend jaar.

 

Negatieve rentevoeten

Obligaties in Zwitserse frank afficheren daarenboven in de meeste gevallen een negatieve rente. De leidende rentevoet (= rente op korte termijn) werd door de SNB vastgelegd op -0,75 %. De rente op 10 jaar beweegt dan weer onder de drempel van 0 %!

 

Deel dit artikel