Analyse
De Deense kroon stabiel tegenover de euro 3 jaar geleden - woensdag 10 juni 2015

Ondanks de opwaartse druk op de Deense kroon zijn de autoriteiten erin geslaagd de stabiliteit van de munt ten opzichte van de euro te handhaven.

Met de rente op een dieptepunt en geen winst op wisselkoersverrichtingen in het vooruitzicht, zijn obligaties in Deense kroon niet meer aanlokkelijk.
VERKOPEN.
Raadpleeg
onze strategie voor een optimale spreiding van uw beleggingen. 

 

Toen de Zwitserse nationale bank op 15/01 haar bodemgrens opgaf, schoot de Zwitserse frank direct door het dak. Beleggers op zoek naar een alternatief zochten hun heil in Denemarken. Deens staatspapier staat immers bekend om zijn soliditeit. Sinds de ECB haar inkoopprogramma van financiële activa aankondigde, zochten nog meer beleggers hun toevlucht tot Denemarken (met het oog op de daling van de euro).

 

Hierdoor ging de Deense kroon hoger terwijl de munt normaal gezien slechts in nauwe bandbreedte rond de euro mag bewegen (om de handel met de eurozone te stimuleren).

 

Om te vermijden dat de Deense kroon zou stijgen, kocht Denemarken massaal buitenlandse munten in en verlaagde het zijn leidende rentevoet naar een historisch dieptepunt. Zo kelderde de depositorente (vergoeding aan banken die hun kronen onderbrengen bij de centrale bank) tot -0,75%. Ook zal de regering tijdelijk geen nieuwe obligaties uitgeven opdat het aanbod aan Deense obligaties zou afnemen, de rente zou dalen en beleggers hun interesse zouden verliezen.

 

En de Deense autoriteiten hebben de strijd gewonnen. De kroon, die op 16/01 haar hoogste punt van het afgelopen decennia bereikte t.o.v. de euro, viel op 09/04 terug tot een historisch laag niveau. De zege van de autoriteiten en de terugvallende rente zijn echter niet zonder gevolgen. Gezien de rendementen erg zwak zijn en er geen hoop is op winst op wisselkoersverrichtingen, zijn obligaties in Deense kroon niet meer interessant.

 

Deel dit artikel