Analyse
Kinepolis wisselt obligaties om 3 jaar geleden - donderdag 14 mei 2015

Tot 1 juni een  nieuwe obligatie krijgen met een looptijd van 8 jaar en een brutocoupon van 4 %. Interessant?


Als u obligaties van Kinepolis aanhoudt die op 6 maart 2019 vervallen en een coupon van 4,75 % bieden (ISIN-code : BE0002183490), dan geeft Kinepolis u de mogelijkheid om ze tot 1 juni om te wisselen tegen nieuwe obligaties met een looptijd van acht jaar en een brutocoupon van 4 %. Interessant? Niet altijd.


De spaarder die regelmatige inkomsten beoogt, zal deze omwisseling zien als een mogelijkheid om een mooie, verzekerde coupon voor een langere periode vast te leggen (acht in plaats van vier jaar). Velen zouden de zekerheid om een nettocoupon (na aftrek van een roerende voorheffing van 25 %) van 3 % gedurende acht jaar te krijgen, verkiezen boven een iets hogere coupon (de oude obligatie biedt een nettocoupon van 3,56 %) voor vier jaar maar zonder waarborg om binnen vier jaar een interessante belegging te vinden (indien de lage rentes zouden aanhouden).

Maar als we de huidige koers van de oude obligaties in rekening brengen (rond de 110 %), dan komt het aanvaarden van het bod van Kinepolis neer op 110 betalen voor een obligatie die in 2023 tegen 100 zal worden terugbetaald. Rekening houdend met deze prijs komt het nettorendement van de nieuwe obligatie in werkelijkheid uit op 1,65 %. Een dergelijk rendement, op acht jaar, is niet echt duur betaald voor een groep zoals Kinepolis die trouwens toegeeft van "de gunstige marktomgeving te willen profiteren". De rentevoeten liggen op historisch lage niveaus. Geen goed moment dus om uw geld voor een dergelijk lange looptijd vast te leggen. U zou zich de haren uit het hoofd kunnen rukken als de rentevoeten tussentijds zouden stijgen (een scenario dat onze voorkeur wegdraagt). 

Deel dit artikel