Analyse
Ontvlucht Europese obligaties! 3 jaar geleden - woensdag 15 april 2015

De Europese Centrale Bank gaf vorige maand het startschot voor haar inkoopprogramma van financiële activa. Met welke impact?

Het initiatief lijkt alvast veelbelovend. Hierdoor bereikten de rentevoeten echter een historisch dieptepunt. Bijgevolg raden we u aan om zeker NIET in obligaties uit de eurozone te beleggen.
Wilt u risicoloos beleggen, ga dan voor een
goede spaarrekening op de korte termijn en voor een degelijke spaarverzekering op de lange termijn. 

 

De ECB rijfde in maart volgens de officiële cijfers o.a. 47,36 miljard euro aan staatspapier binnen, waaronder 11,06 miljard aan Duitse obligaties, 8,75 miljard aan Franse obligaties en 1,53 miljard aan Belgische obligaties.

 

Op technisch niveau lijkt het programma alvast een succes maar ook op economisch vlak werpt het zijn vruchten af. Door de euro af te zwakken, stijgen geïmporteerde producten immers in prijs (vooral olie), waardoor het risico op deflatie is afgewend. Overigens is de daling van de euro positief nieuws voor exporterende bedrijven, wat een opkikker is voor het sentiment in de Europese industriële sector. Maar er is meer. Het initiatief van de ECB heeft het oude continent immers als het ware wakker geschud en het moreel van werkelijk alle economische actoren opgevijzeld. Ook beleggers hebben er opnieuw zin in en stuwen de beurzen naar ongekende hoogtes.

 

Het is echter nog te vroeg om na te gaan welke impact het programma van de ECB heeft op de reële economie. Wel ziet het ernaar uit dat de kredietverlening aan bedrijven en gezinnen, die de laatste jaren te wensen over liet, in de lift zit. Bijgevolg kan men verwachten dat ook de gezinsuitgaven en de investeringen van bedrijven zullen herstellen, en uiteindelijk de hele Europese activiteit. Wel is het zo dat de rentevoeten een historisch dieptepunt hebben bereikt. Zo ligt de rente op 10 jaar in Spanje en Italië amper iets boven de 1 %. Frankrijk en België bieden u met 0,5 % nog minder en in Duitsland krijgt u vrijwel niets.

 

Conclusie: wilt u een lening aangaan, dan zijn de huidige lage rentevoeten uiteraard erg voordelig. Maar als u op obligaties wilt inzetten, dan zijn ze een echte afknapper.

 

Deel dit artikel