Analyse
Zijn Europese obligaties interessant? 3 jaar geleden - donderdag 12 februari 2015

De rente op Europese obligaties bereikte onlangs een absoluut dieptepunt. Wat te doen als belegger?

Ongeveer een kwart van de staatsobligaties uit de eurozone biedt nu negatieve rentevoeten. Zo krijgt u in Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, België en Finland een negatief rendement op obligaties met een looptijd tot 4 of 5 jaar. In Duitsland zijn de rentevoeten pas na een looptijd van 7 jaar positief. Denemarken en Zwitserland gaan nog een stap verder en bieden respectievelijk pas vanaf 10 en 15 jaar een positieve rentevoet.

 

En al oogst de belegger een rendement, dan nog moet hij het stellen met een erg magere buit (5 jaar Duitsland: 0,5 %, Frankrijk: ±1 %).

 

De negatieve rente op staatsobligaties is grotendeels het gevolg van de beslissing van de Europese Centrale Bank om tot september 2016 maandelijks 60 miljard euro aan Europese overheidsschuld in te kopen en dit voor een totaal bedrag van 1100 miljard euro. Het is echter nog een vraagteken of de centrale bank met haar soepele monetaire politiek de Europese economie zal kunnen aanzwengelen. Wel zullen hierdoor de obligatiekoersen fors hoger gaan terwijl de rente verder zal afnemen.

 

Is het bijgevolg interessant om ondanks de lage rendementen Europese staatsobligaties te kopen in de hoop dat de rentevoeten in de toekomst nog verder zullen afnemen?

 

We denken van niet en wel om 2 redenen.

Kopen tegen de huidige rente zou enkel interessant zijn, mochten we een lange deflatieperiode tegemoet gaan. Wat nu niet het geval is. De inflatie bedroeg in januari, zonder rekening te houden met de energieprijzen, immers 0,4 %. Ook zal ze verder blijven klimmen naarmate het effect van de daling van de olieprijs zal verdwijnen. Koopt u obligaties tegen de huidige rente dan zal dit lage rendement de toekomstige inflatie bijgevolg niet meer compenseren.

 

Ten tweede zal de ECB waarschijnlijk niet in staat zijn om op lange termijn de rentevoeten zo laag te houden. In tegenstelling tot de Fed die dankzij de steun van de VS ongehinderd allerlei monetaire maatregelen kon treffen, stoot de ECB immers permanent op verzet vanuit Duitse hoek, waardoor haar manoeuvreerruimte beperkt is.

 

Gezien de deflatie zal verdwijnen en de rentevoeten zullen opveren, raden we u bijgevolg af om staatsobligaties te kopen.

 

Deel dit artikel