Analyse
Nieuwe stijging van de rentevoet in Braziliƫ. Hoe zit het met de obligaties in real? 3 jaar geleden - dinsdag 27 januari 2015

Op 21 januari heeft de Braziliaanse centrale bank de leidende rentevoet opgetrokken tot 12,25 %.

Door het optrekken van de rentevoet wordt de economische activiteit nog meer afgestraft. Het land behoudt wel nog potentieel maar de exploitatie ervan wordt uitgesteld. U mag Braziliaanse aandelen kopen maar alleen in het kader van een belegging op de zeer lange termijn en/of van een dynamisch profiel (zie onze strategie). 
Al zou de real nog verder kunnen terugvallen, Braziliaanse obligaties zijn een interessante koop gezien de huidige hoge rentevoeten (voor maximum 5 % van uw portefeuille).

 

Optrekken leidende rentevoet: waarom?

Nadat in oktober de inflatiedoelstelling (4,5 % met een marge van 2 %) overschreden werd, besloot de Braziliaanse centrale bank om haar leidende rentevoet te verhogen. En hoewel de inflatie in december lichtjes terugviel tot 6,41 %, doet de bank op haar elan verder. Bijgevolg klom de leidende rentevoet de afgelopen 24 maanden met 5 %.
Ook ziet het ernaar uit dat de stijging zich zal verderzetten. De Braziliaanse centrale bank is immers vastbesloten het nodige te doen om het beoogde inflatieniveau te bereiken.

In tegenstelling tot tal van andere landen profiteert Brazilië niet van de daling van de grondstof- en olieprijzen. Oorzaak hiervan is de ineenstorting van de real. Om het hoofd te bieden aan de terugvallende financiën verhoogde het land dan ook de belastingen op o.a. brandstoffen en geïmporteerde producten, waardoor de inflatie zal toenemen.

Obligaties in real kopen?

Obligaties in Braziliaanse real bieden hoge rendementen en we raden ze u ook aan. Probleem is dat ze slechts beschikbaar zijn bij een aantal banken. Om dit na te gaan, hebben we drie obligaties in Braziliaanse real uitgekozen die we interessant vinden. Daarna hebben we een rondvraag gedaan bij verschillende banken om te kijken of ze konden worden gekocht.

Dat is het geval bij slechts vier instellingen: BNP Paribas Fortis, Bolero, Deutsche Bank en Goldwasser Exchange. De obligaties kunnen online worden aangeschaft, behalve bij Deutsche Bank waar dat enkel telefonisch of via een agentschap kan.

In euro of dollar

Banken staan niet te springen om obligaties in real aan te bieden. De munt is immers niet vrij omwisselbaar. Daarom voeren banken, waar het mogelijk is obligaties in real te kopen, alle transacties (aankoop, coupon, terugbetaling) uit in een andere munt. Die andere munt wordt aangegeven in het prospectus van elke obligatie en zal ofwel de euro of de dollar zijn.

Concreet betekent dit dat u jaarlijks een coupon zal krijgen in euro of in dollar. Op de eindvervaldag gebeurt hetzelfde bij de terugbetaling van het belegde bedrag. Dat betekent echter niet dat u de koersschommelingen van de real tijdens de looptijd niet zal voelen. De coupons en het kapitaal op de vervaldag zullen telkens worden omgerekend tegen de koers van de real op dat moment. Als de real daalt tegenover de euro, dan zal de waarde van de coupons in euro ook terugvallen en het terugbetaalde kapitaal op de eindvervaldag zal lager liggen (in euro) dan voorzien. En omgekeerd.

Drie obligaties

Hieronder vindt u de details en ons commentaar omtrent 3 obligaties die we u aanraden en die we in onze test hebben gebruikt.
– European Investment Bank (ISIN: XS1014703851)
Rating: AAA, coupon van 10,50 %, vervaldag: 21/12/2017, nettorendement op 13/01: 7,22 %
Coupons en kapitaal betaald in euro.
Het uitbetaalde bedrag op de eindvervaldag zal afhangen van de evolutie van de real. Betaal niet meer dan 101,50 % (kosten inbegrepen).
– KFW (ISIN: XS0875150871)
Rating: AAA, coupon van 6 %, vervaldag: 15/03/2016, nettorendement op 13/01: 7,03 %
Coupons en kapitaal betaald in euro.
Als u wacht tot 15 maart (betaaldatum van de coupon) om te kopen, dan zal het nettorendement van de obligatie verbeterd zijn omdat u de verlopen intresten niet moet betalen. Betaal niet meer dan 97,50 % (kosten inbegrepen). Ter diversificatie.
– Nordic Investment Bank (ISIN: XS0879438793)
Rating: AAA, coupon van 6 %, vervaldag: 29/01/2016, nettorendement op 13/01: 7,13 %
Coupons en kapitaal betaald in dollar.
Wacht tot 29 januari (betaling van de coupon) om te kopen. U betaalt geen verlopen intresten en het nettorendement van de obligatie zal hoger liggen. Betaal niet meer dan 97 % (kosten inbegrepen). Ter diversificatie. Weinig liquide obligatie.

 

Deel dit artikel