Analyse
Supranationale instellingen lenen recordbedragen 3 jaar geleden - vrijdag 3 oktober 2014

Dit jaar hebben supranationale organisaties voor recordbedragen obligaties uitgegeven. Hun hoge kredietwaardigheid verklaart grotendeels hun succes.

Wij raden u deze obligaties niet aan omdat u uw geld te lang moet vastleggen tegen een te karig rendement.

 

Recordbedrag

Al sinds begin dit jaar ziet u zeer vaak namen zoals de Wereldbank, de Europese Investeringsbank, de
Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank… in het obligatie-aanbod dat we wekelijks publiceren, opduiken. Dit mag niet verbazen want deze spelers hebben dit jaar alleen al wereldwijd voor meer dan 200 miljard dollar aan schuldpapier uitgegeven, het hoogste bedrag tijdens de eerste negen maanden van het jaar. En het einde van deze uitgiftedrift lijkt niet meteen in zicht.

 

Geld zoekt bestemming

De reden is niet ver te zoeken. Deze instelling staan boven elke ‘verdenking’ en hebben een uitstekende kredietwaardigheid, iets dat de markt ten zeerste kan smaken. Aangezien er nog altijd veel geld op zoek is naar een veilig onderkomen die toch nog iets oplevert (en waar geen negatieve intrest op wordt gerekend zoals verschillende zeer veilige staatsobligaties), worden deze obligaties enorm gesmaakt.

Zolang die vraag er is, zullen deze instellingen blijven de markt bestoken met uitgiftes. Ze kunnen zich immers tegen de laagste rentevoeten van de laatste jaren financieren.

 

Deel dit artikel