Analyse
Wie tekent in op staatsobligaties met een negatieve rente? 3 jaar geleden - woensdag 24 september 2014

De voorbije maanden zijn verschillende staatsobligaties verkocht tegen een negatieve rente. Wie tekent hierop in wetende dat het geld kost om dit te doen?

Betalen om te investeren

Recentelijk werd een 2-jarige Duitse obligatie uitgegeven tegen een negatieve rente van 0,07 %. De voorbije weken was dit ook het geval voor staatsobligaties met dezelfde looptijd van België, Nederland, Oostenrijk, Finland en zelfs Ierland, een land dat enkele jaren geleden nog Europese steun kreeg om het hoofd boven water te houden.

 

Een negatieve rente van 0,01 % betekent dat wanneer een belegger 1 000 EUR in een obligatie met een looptijd van 1 jaar stopt, hij op de vervaldag nog 999,9 euro zal overhouden. Men moet met andere woorden betalen om in deze obligaties te beleggen.

 

Institutionelen

Ondanks de negatieve rente worden bij elke uitgifte toch miljoenen euro’s opgehaald door de landen in kwestie. Institutionelen zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen blijven onverwijld op deze emissies intekenen. Ze beschikken immers over heel wat cash waar ze een zeer veilige bestemming voor zoeken en obligaties uit de betere landen van de eurozone worden nu eenmaal gezien als extreem veilig.

 

De institutioneel verliest dus wel een beetje maar hij is wel zeker dat hij zijn inleg integraal recupereert. Veel alternatieven zijn er vandaag niet meer, zeker nu geld onderbrengen bij de Europese Centrale Bank ook geld kost.

 

Privé-beleggers en gewone spaarders tekenen niet in op dergelijk papier. Ze kunnen nog hun geld kwijt op spaarrekeningen die worden gegarandeerd tot het desbetreffende nationale depositogarantiefonds 100 000 euro per persoon en per bank. Ze genieten in zekere zin van dezelfde garantie als op staatspapier.

 

Extra redenen

Er kunnen echter nog andere redenen spelen waarom institutionelen op staatspapier met een negatieve rente intekenen. Onderhuids is er tussen banken nog steeds een wantrouwen waardoor de ene bank liever geen geld toevertrouwt aan een andere, ook al krijgt hij een positieve rente.

 

Daarnaast zijn er ook institutionelen die rekening houden met een deflatoire omgeving in de eurozone (negatieve inflatie). De zwakke economie heeft immers stof tot nadenken. Indien dit ook effectief zou gebeuren en het deflatiecijfer komt boven de negatieve rente te liggen dan zouden ze in reële termen een positief rendement boeken.

 

Deel dit artikel