Analyse
Peugeot lanceert een bod op verschillende van zijn obligaties 3 jaar geleden - vrijdag 12 september 2014

De Franse automobielconstructeur Peugeot gaat vier van zijn obligaties vervroegd terugkopen en één daarvan hebben we aangeraden. Peugeot biedt voor deze obligatie in kwestie een prijs van 110 %. Moet men ingaan op dit aanbod?

Als Peugeot uw obligaties direct terugkoopt dan is de meerwaarde belastbaar. Verkoopt u op de secundaire markt, dan zult u niet worden belast en zult u meer overhouden.
Ga niet in op het bod, verkoop uw obligaties op de secundaire markt.

 

Vervroegde terugkoop

In juli 2012 hebben we de aankoop van een obligatie van Peugeot aangeraden die een mooie coupon van 5,625 % bood. Daarna hebben we trouwens ons aankoopadvies nog verschillende keren herhaald. Normaal vervalt deze obligatie pas in juli 2017 maar Peugeot wil die nu terugkopen tegen een prijs van 110 %. Indien u niet ingaat op het aanbod en wacht tot de vervaldag in 2017 dan krijgt u die terugbetaald tegen slechts 100 % waardoor u een mooie meerwaarde laat liggen. Als u echter ingaat op het bod dan mist u de resterende drie jaar een aardige coupon.

 

Een interessante opportuniteit?

We hebben onze berekeningen gemaakt. Vandaag de obligatie van Peugeot verkopen, is interessanter dan ze aanhouden op voorwaarde dat u het geld van de verkoop tegen een rente van minstens 0,90 % netto kunt beleggen. De vergoedingen op de beste spaarrekeningen, die vandaag rond de 1,80 à 1,95 % liggen, situeren zich boven deze rente.
Door uw geld op één van deze rekeningen te plaatsen dan krijgt u weliswaar elk jaar minder rente maar wordt dit meer dan voldoende gecompenseerd door de meerwaarde die u meteen binnenhaalt. De winst door deze arbitrage komt op ongeveer 300 euro uit per tranche van 10 000 euro die initieel in de obligatie van Peugeot werd belegd.

 

Niet ingaan op het bod, verkoop op de secundaire markt

Desondanks raden we u niet aan om in te gaan op het bod van Peugeot maar de obligaties te verkopen op de secundaire markt waar ze ongeveer tegen dezelfde prijs worden verhandeld. Daar is een fiscale reden voor. Als Peugeot uw obligaties direct terugkoopt dan is de meerwaarde (berekend op basis van de emissieprijs in 2012) belastbaar en van de aangeboden 110 % zal slechts 107,37 % overblijven. Als u verkoopt op de secundaire markt dan wordt u niet belast en recupereert u meer: ongeveer 109 % rekening houdend met de verkoopkosten.

 

Deel dit artikel