Analyse
Wat met uw obligaties bij de overname van Omega Pharma? 4 jaar geleden - woensdag 16 juli 2014

Wat zal er met de obligaties uitgegeven door Omega Pharma gebeuren wanneer de groep effectief zou worden verkocht?

Overnamegeruchten

De voorbije week gonsde het van geruchten over een mogelijke verkoop van de farmagroep Omega Pharma en de uitstap van oprichter en aandeelhouder Marc Coucke, die iets minder dan de helft van het bedrijf bezit. De andere helft is in handen van de investeringsmaatschappij Waterland. Het tweetal haalde in februari 2012 het bedrijf van de beurs. Volgens marktwaarnemers zouden er heel wat gegadigden zijn om Omega Pharma over te nemen aangezien het actief is in een groeimarkt. Zakenbank Morgan Stanley heeft alvast de opdracht gekregen de verschillende opties te bekijken.

 

Uitgiften van obligaties

In 2012, toen Omega Pharma al niet meer op de beurs noteerde, gaf het twee keer obligaties uit, in april en eind november. De eerste reeks raadden we niet aan omdat we het aangeboden rendement te laag vonden voor het toegenomen risico van de groep. De obligatie uitgegeven eind november 2012 daarentegen vonden we wel interessant.
Deze obligatie werd uitgegeven door Omega Pharma Invest om precies te zijn (de holding van Marc Coucke boven Omega Pharma) en stipten we wel als koopwaardig aan voor beleggers die het risico niet schuwden. Het nettorendement dat 3,43 % bedroeg, vonden we toen wel interessant. Deze obligatie noteert op de beurs van Luxemburg en kent sinds zijn notering (emissieprijs bedroeg 101,875 %) een gunstig verloop. De obligatie noteert vandaag op 106,4 %. De daling van de rentevoeten op de markt heeft voor die koersstijging gezorgd.

 

Vervroegde terugbetaling?

Maar wat met die obligatie bij een overname? Dat Omega Pharma wordt overgenomen verandert niets aan de verplichting van Omega Pharma om de rente op de obligatielening te betalen. Elke overnemer neemt uiteraard activa en passiva (schulden) over.

 

Maar als we kijken in het prospectus van de obligatie dat ten tijde van de emissie is uitgegeven, zien we toch een clausule staan die het recht geeft aan de houder van de obligatie om een vervroegde terugbetaling aan te vragen indien het bedrijf in andere handen terecht komt. Dit zou het geval zijn als Omega Pharma wordt verkocht. Deze obligatie zou dan kunnen teruggekocht worden tegen 101 %. Een voorwaarde is wel dat 85 % van de obligatiehouders de terugbetaling vragen.

 

De kans is evenwel klein dat na een verkoop van Omega Pharma 85 % van de obligatiehouders een terugbetaling vragen gezien de koers van de obligatie hoger ligt en een obligatie met gelijkaardig rendement vandaag moeilijk te vinden is.

 

Deel dit artikel