Analyse
Top tien landen van veiligste schuldpapier 3 jaar geleden - donderdag 31 juli 2014

Researchbureau Standard & Poor’s heeft een lijst gepubliceerd van de tien staatsobligaties met de laagste risico’s.

Noorwegen prijkt op één en vier landen uit de eurozone zijn erin terug te vinden.

 

Noorwegen primus

Om het klassement op te maken baseerde Standard & Poor’s zich vooral op de prijs die moeten worden betaald om zich te verzekeren tegen wanbetaling van een bepaald land. Emissies van de Noorse staat zijn de veiligste staatsobligaties die u kunt kopen volgens het researchbureau. Het land dankt dit natuurlijk aan zijn ijzersterke financiën, zijn economische stabiliteit en zijn goed gevulde staatsfonds (dankzij oliewinning).

 

Zweden volgt net na zijn buurland. De lage staatschuld, 40,6 % van het BBP in 2013 speelt zeker een rol. Ter vergelijking: in ons land ligt de verhouding boven de 100 %.

 

Opmerkelijk is de derde plaats van de Verenigde Staten. Het land heeft één van de hoogste ratings. Nochtans zijn de Amerikaanse tekorten enorm maar door de status van grootste economie ter wereld wordt het land bevoorrecht. Het is een toevluchtsoord voor de overschotten aan middelen van veel andere landen. Het Verenigd Koninkrijk staat daar net achter en is in vergelijking met vorig jaar een plaatsje opgeschoven. Het recente economische herstel is daar niet vreemd aan.

 

Daarachter staan vier landen uit de eurozone, Duitsland, Finland, Oostenrijk en Nederland.

 

VEILIGSTE OVERHEIDSPAPIER WERELDWIJD

 
Land
Rente op 10 jaar
1
Noorwegen
2,30 %
2
Zweden
1,66 %
3
Verenigde Staten
2,51 %
4
Verenigd Koninkrijk
2,60 %
5
Duitsland
1,18 %
6
Denemarken
1,55 %
7
Finland
1,31 %
8
Oostenrijk
1,42 %
9
Nederland
1,37 %
10
Zwitserland
0,51 %

Portefeuille

In onze portefeuilles, kunt u verschillende van deze obligaties terugvinden ofwel rechtstreeks ofwel via de aankoop van obligatiefondsen. Zo beleggen we voor onze defensieve portefeuille op tien jaar in Zweeds, Deens en Zwitsers staatspapier. Ook tegenover obligaties in Amerikaanse dollar (niet noodzakelijk staatspapier) staan we gunstig gezind. We zijn evenwel geen koper van obligaties van landen uit de eurozone omdat de rentevergoedingen zo laag liggen. In Brits staatspapier of in obligaties uitgedrukt in Britse pond beleggen we niet meer omdat de rente te laag ligt en het pond na zijn opmars niet meer ondergewaardeerd is. In Noorwegen beleggen we evenmin omdat we geen opwaarts potentieel zien voor de Noorse kroon.

Deel dit artikel