Analyse
Obligaties in Braziliaanse real? 4 jaar geleden - woensdag 30 april 2014

We voorzien dat de Braziliaanse real in de komende jaren zal terugvallen. Toch raden we u aan om te beleggen in een obligatie van deze munt. Tegenstrijdige info?

We raden u inderdaad aan om te beleggen in een obligatie (Nordic Investment Bank) of obligatiefonds (HSBC GIF Brazil Bond) in real. De hoofdreden hiervoor is het hoge rendement, dat de verwachte daling van de munt zal compenseren.

 

Rekening houdend met de relatief hoge inflatie in Brazilië en ondanks de zware terugval van de munt de laatste drie weken, verwachten we dat de Braziliaanse real nog zal depreciëren tegenover de euro de komende jaren. De hoge inflatie is immers een probleem voor de Braziliaanse munt. Deze wordt voor dit jaar op 6 % geraamd, 5,50 % voor volgend jaar en 5 % daarna. Het inflatiecijfer zal dus veel hoger liggen dan bij ons waar ze niet boven de 2 % zal uitkomen. De snellere toename van de kosten voor levensonderhoud in Brazilië zal veel sneller de waarde van de real aantasten dan die van de euro. De Braziliaanse centrale bank stelt ongetwijfeld alles in het werk om de inflatie af te remmen (ze heeft reeds vele malen haar leidende rentevoet) maar dit zal onvoldoende zijn om de afdaling van de real af te remmen.

 

De hoofdreden voor ons koopadvies is dus het hoge rendement, dat de verwachte daling van de munt zal compenseren. Bij de aangestipte obligatie ligt het nettorendement op 8,40 %, zeer hoog in vergelijking met de rendementen voor gelijkaardige obligaties in euro of Amerikaanse dollar. Dit hoge rendement is voldoende om de mogelijk depreciatie van de munt op de vangen (die we gemiddeld op 3 % per jaar ramen).

 

Bovendien zorgt de opname van één van die producten voor maximaal 5 % in al onze typeportefeuilles (defensief , neutraal en dynamisch) voor een extra risicospreiding, belangrijk als u een uitgebalanceerde portefeuille wil opbouwen.

 

Deel dit artikel