Analyse
Obligaties in Braziliaanse real: waar te koop? 4 jaar geleden - woensdag 26 februari 2014

Waar kunt u deze obligatie kopen en welke kosten hangen eraan vast?

Door de recente zware terugval van de groeimarkten ontstonden opportuniteiten. In dit kader raadden we beleggers aan die risico’s aanvaarden een positie van maximaal 5 % op te bouwen in obligaties in Braziliaanse real. We schoven de aankoop van de recente obligatie-uitgifte van Nordic Investment Bank (ISIN: XS0879438793) naar voor. De obligatie heeft een brutocoupon van 6 % maar gezien de huidige koers onder de uitgifteprijs ligt (94,25 % incl. kosten) is het nettorendement toch 7,75 %. Deze obligatie noteert op de beurs van Frankfurt.

 

Waar en tegen welke prijs?

Een directe aankoop via een online handelsplatform ligt niet voor de hand. Het kan enkel via het obligatieplatform Oblis van Goldwasser Exchange met 1 % aan courtagekosten en met een minimum van 25 EUR.
Bij verschillende instellingen is het echter wel mogelijk om deze obligatie telefonisch of via een agentschap aan te kopen.
–  Bij Deutsche Bank zijn de twee opties mogelijk. De transactiekosten bedragen 0,5 %.
– Bij Bolero (en KBC) kunt u de obligatie telefonisch kopen. Als u de obligatie aanschaft nadat de bank die van een andere financiële instelling kocht, dan rekent Bolero 25 EUR per tranche van 10 000 EUR aan. Gaat het order rechtsreeks naar de beurs van Frankfurt dan betaalt u 15 EUR tot en met 2 500 EUR. Voor een hoger bedrag, is het 0,50 % op het totale bedrag met een minimum van 30 EUR.
– Bij Fortuneo kan de obligatie eveneens telefonisch worden gekocht. De broker rekent transactiekosten van 1 % aan.

 

Niet mogelijk

Heel wat financiële instellingen bieden de obligatie evenwel niet aan. Het grootste struikelblok is de munt. De Braziliaanse real hebben ze ofwel gewoon niet in hun totale aanbod opgenomen waardoor elk effect uitgedrukt in deze munt niet beschikbaar is ofwel is de verhandeling van de munt om praktische redenen niet mogelijk. Dit is het geval bij BinckBank, dat trouwens enkel obligaties aanbiedt die te verhandelen zijn op Euronext of op de beurs van Luxemburg. MeDirect, Keytrade Bank, BNP Paribas Fortis, Rabobank.be en ING bieden de obligatie evenmin aan.

 

Deel dit artikel