Analyse
Obligatie Hörmann Finance: 6,25 % 4 jaar geleden - dinsdag 3 december 2013

Hörmann Finance, het financiële filiaal van de gelijknamige Duitse industriële groep die vooral actief is in de automobielindustrie, geeft een obligatie uit in euro met een looptijd van vijf jaar en een jaarlijkse brutocoupon van 6,25 %.

Gezien de emissieprijs 101,50 % bedraagt en de roerende voorheffing 25 % is, komt het nettorendement uit op 4,34 %.
Interessante voorwaarden zeker gezien het volgens ons aanvaardbare risico van de emittent. Deze obligatie is interessant ter diversificatie.

 

Hoewel de activiteiten van de groep cyclisch zijn, heeft ze de crisis goed doorstaan. Toen de bestellingen terugvielen, heeft Hörmann de kosten verlaagd. Tegelijkertijd wist het de marges te handhaven en de schulden onder controle te houden.

 

Hörmann wil met deze emissie 50 miljoen EUR ophalen om een overname te doen, bankschulden te herfinancieren en enkele nieuwe projecten te financieren. De meerderheid van de aandelen van het bedrijf, dat niet beursgenoteerd is, zijn nog in handen van de familie die het bedrijf heeft opgericht. Hörmann draait jaarlijks een omzet van zo’n 450 miljoen EUR en heeft als klanten onder andere MAN, Daimler, John Deere en BMW.

 

U mag deze obligatie ter diversificatie kopen voor maximum 5 % van uw portefeuille.
Opgepast de emittent heeft de mogelijkheid om de obligatie voor de vervaldag terug te kopen (tegen 102 % in 2016 en tegen 101 % in 2017). In dit geval zal u minder lang van de interessante coupon kunnen profiteren.

 

We willen er u ten slotte ook op wijzen dat weinig banken in België deze uitgifte aanbieden. Ze is beschikbaar bij Goldwasser Exchange maar voor een minimum bedrag van 25 000 euro.

 

Deel dit artikel