Analyse
Intekenen op obligaties van ArcelorMittal? 4 jaar geleden - donderdag 21 november 2013

De staalreus geeft verschillende obligaties uit. In welke mate zijn die interessant?

Wij zouden alvast niet intekenen, en daar zijn diverse redenen voor: ofwel vinden we de looptijd te lang (de verwachte marktrentestijging op middellange termijn zal de koersen van de obligaties doen dalen), ofwel is de minimale coupure te hoog, ofwel vinden we de risico-/rendementsverhouding onvoldoende aantrekkelijk.
Volgens ons kiest u beter voor het aandeel
ArcelorMittal. De koers daarvan weerspiegelt onvoldoende de verbeterende vooruitzichten van de staalgroep. Ondanks de verwachte dividenddaling (waardoor het rendement naar verwachting van 4,7% bruto zal terugvallen tot 1,21%) is het aandeel goedkoop.

 

Door de economische crisis had de staalreus het lange tijd niet onder de markt. De daling van de wereldwijde vraag naar staal veroorzaakte een daling van de verkoopprijzen van ArcelorMittal, en een grondige herstructurering was noodzakelijk om de marges op te krikken. We verwachten zelfs dat de groep in 2013 in de rode cijfers zal eindigen.

 

Maar we zien ook signalen van beterschap. Door zijn schuld af te bouwen heeft Arcelor de risico's fors teruggeschroefd en de kwaliteit van zijn activa aangetoond. En op het vlak van de verkoopprijzen was er voor het eerst weer een lichte stijging merkbaar, wat hoopgevend is voor de toekomst. Bovendien moet de groep dankzij de ontwikkeling van haar mijnbouwactiviteiten (erg rendabel) in staat zijn om haar marges en prijzen verder op te trekken.

 

Deel dit artikel