Analyse
Argentijnse staatsobligaties 4 jaar geleden - donderdag 31 oktober 2013

Hebben bezitters van Argentijnse staatsobligaties nog een kans om te worden terugbetaald?

Een aantal Argentijnse staatsobligaties in Deutsche mark met vervaldatum in 2002 zijn nooit terugbetaald. Een rechtbank heeft recent beslist dat Argentinië de achterstallige schulden moet terugbetalen aan alle beleggers die eerder niet zijn ingegaan op de schuldherschikkingen. Maar dit betreft enkel de Amerikaanse aandelen.
Hierdoor kon de koers opnieuw wat klimmen. Profiteer ervan om uw obligaties te verkopen. U bent dan alvast zeker dat u een deel recupereert.

 

Obligaties in USD

Twee weken terug heeft het Amerikaans Hooggerechtshof Argentinië inderdaad in het ongelijk gesteld. Maar de uitspraak betreft Argentijnse staatsobligaties in Amerikaanse dollar, die zijn uitgegeven volgens het Amerikaans recht waarvoor de Amerikaanse rechtspraak bevoegd is. Hiermee is de kous echter nog niet af want de houders hiervan, vooral grote beleggingsfondsen, kunnen nu aan de onderhandelingen met de Argentijnse staat beginnen.

 

Toch positief gevolg

Uw stukken, die uitgedrukt zijn in Duitse mark, vallen echter niet onder deze uitspraak. Niet getreurd want door de uitspraak is de koers van uw obligatie op enkele dagen tijd flink gestegen : van 15 % tot een prijsvork van 41 % en 47 %. Beleggers hebben duidelijk meer hoop dat een terugbetaling toch nog tot de mogelijkheden behoort. Wat de Argentijnse staat nu effectief gaat doen is echter nog geen uitgemaakte zaak. Ze kan nog steeds weigeren om de obligaties in hun totaliteit terug te betalen en verkiezen om te onderhandelen over een gedeeltelijke terugbetaling. Blijkbaar hopen beleggers, afgaande op de recente koersontwikkeling, op een dergelijk scenario. Van de Argentijnse staatsschuld is vandaag al 93 % geherstructureerd en de Argentijnse regering wil maar al te graag deze zwarte bladzijde definitief omslaan.

 

Wat te doen?

Een advies geven is geen sinecure omdat een definitieve beslissing afhangt van de politieke wereld, dus hoogst onzeker. Gezien deze onzekerheid en het feit dat de hele procedure nog jaren kan duren, zouden we van de huidige remonte van de koers gebruik maken om te verkopen. Geef hiervoor een verkoopopdracht met een limiet tussen de 41 en 47 %.

 

Deel dit artikel