Analyse
Obligatie van Leasinvest Real Estate 4 jaar geleden - woensdag 25 september 2013

De vastgoedbevak biedt 2,47 % netto op 6 jaar. Is dit voldoende om erin te beleggen?

Neen. In afwachting dat de rentevoeten (verder) stijgen, opteert u volgens ons op dit ogenblik beter voor een van de betere spaarrekeningen die momenteel nog een nettorendement van om en bij de 2% opleveren. 

Indien 100% kapitaalgarantie voor u geen absolute vereiste is en u wat meer risico aandurft, is de aankoop van aandelen van de vastgoedbevak een veel hoger renderend alternatief. Tegen de huidige koersen levert Leasinvest Real Estate immers een dividendrendement op van 4,8 à 5% netto. We vinden de huidige koers (69,10 EUR) eigenlijk wel iets te hoog en raden aan om eventjes te wachten op een kleine koerscorrectie of eventueel een aankooplimiet te zetten rond 68 EUR.

 

Leasinvest Real Estate is een vastgoedbevak die investeert in kantoren, in retailparken en middelgrote shoppingcentra en in logistieke gebouwen in België en Luxemburg. De bevak is voor 59 % in handen van de holding Ackermans & van Haaren en van de verzekeraar Axa Belgium.
Sinds enkele jaren wordt het aandeel van de kantoren afgebouwd en wordt er volop geïnvesteerd in commercieel vastgoed. Eind juni bedroeg de waarde van de portefeuille om en bij de 600 miljoen euro (zonder rekening te houden met haar 10 %-participatie in de vastgoedbevak in Retail Estates). Om de verdere groei en diversificatie te financieren voerde de vastgoedbevak in juni nog een kapitaalverhoging van 60,7 miljoen euro door en komt ze nu met de uitgifte van een obligatielening van 50 à 75 miljoen euro. Terwijl de schuldgraad wettelijk maximaal 65 % mag bedragen, stelt het management een vork voorop van 50 à 55 %. Na de recente kapitaalverhoging bedroeg de schuldgraad eind juni 47,1 % zodat er opnieuw wat ruimte was voor schuldfinanciering.

 

De bevak is winstgevend maar beschikt niet over een kredietwaardigheidsbeoordeling (rating). Gezien de portefeuille aan kwalitatief vastgoed en de regelmatige huurinkomsten (de bezettingsgraad bedroeg eind juni 95,9 %, de gemiddelde looptijd van de huurcontracten bedroeg 4,4 jaar) is het risico dat deze vastgoedbevak de komende jaren zijn verplichtingen tegenover de obligatiehouders niet kan nakomen bijzonder klein.

 

Kenmerken

– Inschrijvingsperiode: vanaf 27 september 2013 tot en met 4 oktober 2013 (onder voorbehoud van vervroegde afsluiting mogelijk na de eerste inschrijvingsdag)
Inschrijvingsprijs: 1018,75 EUR (1000 EUR + 1,875 % kosten) per coupure van 1000 EUR
– Terugbetalingsprijs: 1000 EUR per coupure van 1000 EUR (à pari)
– Looptijd: 6 jaar (9/10/2013 – 9/10/2019)
– Couponrendement: 3,75 % bruto
– Nettorendement: 2,47 % netto (op basis van de huidige roerende voorheffing van 25 %)
– Loketbanken: ING, Belfius, BNP Paribas Fortis
– Karakter van de obligatie: gewone niet-achtergestelde obligatie zonder vervroegde terugbetalingsmogelijkheid
– Prospectus beschikbaar op: www.leasinvest.be
– Aanvraag ingediend voor notering op de gereglementeerde markt van Euronext Brussel
– ISIN code: BE0002207737
– Rating: geen

 

Deel dit artikel