Analyse
Mini-obligaties 4 jaar geleden - woensdag 28 augustus 2013

Binnenkort lanceren kleine en middelgrote bedrijven wellicht "mini-obligaties".

Binnenkort worden er wellicht "mini-obligaties" gelanceerd. Dit zijn geen obligaties met een lage waarde, bijvoorbeeld 10 euro per stuk, maar uitgiftes door kleine en middelgrote bedrijven voor een beperkt totaalbedrag.

 

Tot nu toe begeven bijna uitsluitend grote ondernemingen zich op de obligatiemarkt omdat met een uitgifte ook al snel 100 miljoen euro moet worden beoogd. Voor kmo's die slechts enkele (tientallen) miljoenen euro willen ophalen, is er geen plaats. En dat is jammer, aangezien zij ook bij de banken niet altijd terecht kunnen voor (betaalbare) financiering.

 

De beurs van Brussel broedt nu op een initiatief om een platform te creëren voor mini-obligaties. De beurs zou de transacties centraliseren en samen met de banken als tussenpersoon fungeren. Het grote "probleem" met obligaties is evenwel dat eens een belegger ze in zijn bezit heeft, hij ze vaak nog moeilijk kan verkopen voor de eindvervaldag. Het is dus maar de vraag of de beurs voor voldoende liquiditeit zal kunnen zorgen.

 

Het is nog even wachten op de lancering van dit initiatief. En als het zover is, zal het zaak zijn om de voorwaarden van elke uitgifte grondig te analyseren (risico's verbonden aan de emittent, rendement, enz.).

 

Deel dit artikel