Analyse
Pinguin lanceert een obligatie in euro 4 jaar geleden - woensdag 12 juni 2013

De diepvriesgroenten- en fruitspecialist (2/3 van zijn verkoop), in blik of bokalen, lanceert een obligatielening in EUR met een looptijd van 6 jaar, voor een bedrag van 100 à 150 miljoen euro en met een brutocoupon van 5 %.

Gezien zijn emissieprijs (101,875 %) en de roerende voorheffing (25 %) zal het nettorendement 3,4 % bedragen. Aanvaardbaar risico.
U MAG INTEKENEN om uw portefeuille te diversifiëren (maximum 5 %), maar wees u ervan bewust dat verkopen voor de eindvervaldag voor een goede prijs niet makkelijk zal zijn.

 

Risico

Pinguin verkocht onlangs Lutosa (aardappelen) aan Mc Cain die net de goedkeuring van de Europese overheden kreeg om de operatie (overeengekomen in oktober 2012) tot een goed einde te brengen. Hierdoor is Pinguin schuldenvrij en beschikt de groep zelfs over cashmidddelen. Het bedrijf die eind 2011 met een aantal problemen kampte met de banken waar het kredieten aanhield, gaat tegenwoordig prat op een uitstekende balans.
Het doel van de obligatie-emissie is om nieuwe financiële middelen te vergaren en zo de ontwikkeling van groep verder te zetten. Zo is Pinguin van plan om investeringen te doen om zijn installaties te optimaliseren en wil het tevens zijn werkkapitaal van het rollend materieel financieren. Bovendien zou de groep eveneens nieuwe overnames kunnen doen. Door deze overnames zou het risicoprofiel van Pinguin echter kunnen wijzigen, terwijl het bedrijf al actief is op een markt waar een duchtige concurrentie heerst. De onderhandelingskracht ligt namelijk in handen van de klanten die grote distributeurs, belangrijke verkopers in de voedingssector,... zijn. Maar gezien de omvang van de groep (omzetcijfer van 600 miljoen EUR/jaar, bedrijfswinst van ongeveer 45 miljoen EUR/jaar), zou Pinguin de schulden afkomstig van de emissie-obligatie volgens ons zonder probleem de baas moeten kunnen. U mag intekenen.


Karakteristieken van de obligatie

Emittent: Pinguin
Code ISIN: BE0002202688
Munt: Euro
Brutocoupon: 5 %
Emissieprijs: 101,875 %
Betaaldatum: 05/07/2013
Looptijd : 6 jaar
Vervaldatum: : 05/07/2019
Minimale coupure: 1.000 EUR
Matig tot hoog risico
Nettorendement: 3,4 %.
Inschrijvingsperiode: van 14 juni tot 28 juni, vervroegde afsluiting mogelijk
Loketbank : KBC, Belfius, BNP Paribas Fortis

 

Deel dit artikel