Analyse
Zich laten verleiden door trackers in gedekte obligaties? 5 jaar geleden - donderdag 14 maart 2013

Fondsen in gedekte obligaties kunnen op steeds meer bijval rekenen van beleggers op zoek naar superveilige obligaties.

LAAT U ECHTER NIET MEESLEPEN.
De ‘super-zekerheid’ komt met een kostprijs en zal u niet beschermen tegen de negatieve gevolgen van een renteklim.

 

Gedekte obligaties (of covered bonds of pandbrieven) zijn obligaties uitgegeven door kredietinstellingen die een extra beschermlaag bieden. Bij een eventueel faillissement van de uitgever heeft de obligatiehouder een dubbel valscherm: hij kan exclusief puren uit een onderpand van hypotheekleningen en overheidskredieten van de hoogste kwaliteit en hij staat eerste in de rij om uitbetaald te worden. Kortom, met een gedekte obligatie is de kans bijzonder groot dat u uw coupons krijgt en de lening wordt terugbetaald op het einde van de rit. Tekenend is dat de omgevallen IJslandse bank Kaupthing en het Britse Northern Rock hun gedekte obligaties nog steeds netjes uitbetalen.

 

Als particulier kunt u nog niet rechtstreeks in gedekte obligaties beleggen. Indirect kan dat wel via beursgenoteerde trackers zoals iShares Markit iBoxx Euro Covered Bond (IE00B3B8Q275) en Lyxor ETF EuroMTS Covered Bond A (FR0010481127). Beide beleggen vooral in emissies van Franse en Spaanse financiële instellingen.

 

Maar de extra beschermlaag is niet ‘gratis’ (de gedekte obligaties van Belfius Bank en KBC bieden een brutorendement van slechts 1 % op vijf jaar !). En de historisch lage rentes houden ook een gevaar in. Omdat we geloven in een scenario van licht stijgende rentevoeten de komende jaren zal dat wegen op de koersen van de obligaties. En dus op de inventariswaarde van uw obligatiefonds of tracker. Daar zal ook die extra dekking u niet tegen beschermen.

Deel dit artikel