Analyse
Ageas: terugbetaling perpetual 5 jaar geleden - dinsdag 26 maart 2013

Ageas zal een eeuwigdurende obligatie met een coupon van 8 % uitgegeven door Fortis Hybrid Financing op 3 juni tegen 100 % terugbetalen.

Beleggers hebben wel verschillende keren op hete kolen gezeten en gedacht dat hun obligatie nooit zou worden terugbetaald. Begin 2009 bijvoorbeeld, toen de crisis op haar hoogtepunt was, noteerde de obligatie nog slechts op 20 % van zijn waarde… Indien u deze obligatie aanhoudt, dan zal u op 3 juni een laatste coupon van 8 % (6 % na voorheffing van 25 %) én uw beginkapitaal krijgen.

 

In juni 2008 lanceerde Fortis Hybrid Financing, toen het Luxemburgse financiële vehikel van Fortis (ondertussen Ageas geworden), een eeuwigdurende achtergestelde obligatie met een zeer hoge coupon van 8 %. Er waren verschillende redenen waarom Fortis een hoge coupon uitbetaalde. Vooreerst ging Fortis door een diep dal en enkele maanden later diende de bank gered te worden van de ondergang. Alle manieren waren goed voor Fortis om aan financiering te geraken. Aangezien het over een eeuwigdurende obligatie ging, was de terugbetalingsdatum niet gekend. Het kapitaal kon in theorie nooit worden terugbetaald. Fortis hield echter een stok achter de deur en zou de obligatie al na vijf jaar kunnen terugbetalen. En dit gaat het nu doen want het is niet interessant voor de groep om jaarlijks nog coupons van 8 % uit te keren terwijl ze zich tegen een lagere rente kan financieren op de markt.

 

Door het achtergestelde karakter van de obligatie bestond de mogelijkheid bij financiële moeilijkheden van de emittent dat het terugbetaalde bedrag lager zou liggen dan de inleg en bij een faillissement zouden houders van de obligatie slechts terugbetaald worden na alle andere schuldeisers. Uiteindelijk zullen alle coupons uitgekeerd worden en het kapitaal voor de volle 100 % worden terugbetaald.

 

Deel dit artikel