Analyse
High Yield obligaties: interessant? 5 jaar geleden - woensdag 27 februari 2013

High Yield obligaties liggen goed in de markt. Welk type van obligaties zijn dit eigenlijk en zijn ze interessant zoals wordt beweerd?

Over het algemeen zijn we niet echt geïnteresseerd in deze obligaties. Toch sluiten we deze uitgiftes niet volledig uit.

 

High yield obligaties zijn uitgiftes met een hoge rente van emittenten die over een lage kredietwaardigheid of een speculatief getinte rating beschikken. Om hun papier toch aan de man te kunnen brengen zijn ze verplicht een hoog rendement te afficheren. Beleggers willen een hoger rendement voor het hogere risico dat ze nemen. De kans is immers aanzienlijk dat dit type van bedrijven hun financiële verplichtingen niet zullen kunnen nakomen, zeker als de economische omgeving opnieuw wat zou gaan verslechteren.

 

Op zoek naar rendement

Enkele jaren geleden waren weinig beleggers geïnteresseerd in deze uitgiftes omdat ze nauwelijks nog risico durfden te nemen. Nu de toestand op de markten is opgeklaard en de meeste andere obligaties, zeker nu deze van bedrijven of instanties met een zeer hoge kredietwaardigheid nauwelijks nog iets opleveren, is de interesse van de belegger (die minder risicoavers is geworden) flink toegenomen. Het mag dan ook niet verbazen dat dit segment van de markt de voorbije maanden hoge toppen heeft gescheerd.

 

Interessant?

Over het algemeen zijn we niet echt geïnteresseerd in deze obligaties omdat het risico op wanbetaling te hoog ligt. Toch sluiten we deze uitgiftes niet volledig uit zoals we hebben aangetoond met onze aankoopadviezen op obligaties van Renault, Peugeot, Alcatel-Lucent en Enel midden 2012, niet echt bedrijven die een toonbeeld van stabiliteit waren maar waarvoor we het risico op wanbetaling gering inschatten. We bekijken het dus eerder bedrijf per bedrijf. Probleem vandaag is dat door de toestroom van beleggers op dit marktsegment de voorbije maanden veel van het ‘betere’ high yield papier niet echt interessant meer is en dat we geen tot weinig opportuniteiten meer zien.

 

Deel dit artikel