Analyse
Obligaties in Russische roebel: interessant? 5 jaar geleden - woensdag 16 januari 2013

Schuldpapier in Russische roebel geeft mooie rendementen. Zou dit geen interessante diversificatie kunnen zijn?

Obligaties in Russische roebel raden wij niet aan.
Ter diversificatie (maximaal 5 % van de portefeuille) en voor de lange termijn (20 jaar) raden we de aankoop van Russische aandelen aan via enkele aandelenfondsen. We schuiven de fondsen BNPP L1 Equity Russia, Parvest Equity Russia en Pictet Russian Equities P EUR naar voor. Ook voor de andere BRIC-landen zijn we optimistisch gestemd en stellen we fondsen voor. Raadpleeg onze strategie en maak gebruik van onze fondsenselector

 

Politiek muntrisico

We kunnen niet zeggen dat de roebel duur is en dat de rendementen (op bedrijfsobligaties zijn coupons van 6 à 7 % geen uitzondering) niet interessant zijn. Daarenboven was de volatiliteit van de munt de voorbije jaren niet echt groot, ook op dit punt zijn er geen bezwaren. Het probleem is echter dat de koers van de RUB niet door de markt wordt bepaald maar door de Russische politiek. Het is bijvoorbeeld niet uitgesloten dat wanneer de regering van oordeel is dat de munt te hoog geprijsd is en dat de concurrentiekracht schaadt, de munt bewust zal worden gedeprecieerd. We vinden dat dit (politieke) risico onvoldoende wordt gecompenseerd door het hogere rendement dat op obligaties in RUB kan worden gekregen. Als obligatiebelegger hebt u dus veel te verliezen. Voldoende redenen dus om obligaties in deze munt niet aan te prijzen.

 

Voorkeur voor aandelen

Ruimer bekeken nemen we geen obligaties in Russische roebel (RUB) op, dit geldt ook voor andere munten van de opkomende landen zoals bijvoorbeeld de Braziliaanse real, de Chinese yuan en de Indiase roepie om ons te beperken tot de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). We hebben daar een reden voor.
We hebben uit strategische overwegingen bepaald dat de obligatiebelegger vooral veiligheid zoekt en de risico’s wil beperken. Voor dit type van belegger zijn obligaties in roebel of andere ‘exotische’ munten uit den boze. Dit wil echter niet zeggen dat we deze landen links laten liggen. We gaan ervan uit dat wie meer risico wil nemen, bereid is in die landen te beleggen. Maar we verkiezen dan ook om via aandelen in deze landen te beleggen omdat de rendementsverwachtingen hoger liggen dan op obligaties.

 

Deel dit artikel