Analyse
Mooie meerwaarde op obligaties? Verkopen of niet? 5 jaar geleden - vrijdag 4 januari 2013

De waarde van de obligaties die we in 2012 hebben aangeraden, is flink gestegen.

Verkoop niet ondanks de aanlokkelijke meerwaarde. Aan de ene kant zijn er geen aantrekkelijke alternatieven en aan de andere kant blijft u genieten van gulle coupons. Enkel de obligatie van Peugeot mag u nog kopen als u het risico aanvaardt. De obligatie, met looptijd van 4,5 jaar, biedt een nettorendement van iets meer dan 3 %.

 

Hoge vraag, hoge koers

In onze laatste update van september onderstreepten we de enorme vraag van beleggers naar bedrijfsobligaties. Dit is vandaag nog steeds het geval. Het gevolg is dat, ondanks de overvloed aan nieuwe emissies, de prijs van bestaande obligaties stijgt waardoor het rendement afbrokkelt. Het is ook moeilijker geworden om zijn gading te vinden. Ofwel is het rendement te laag zodat het beter is geld op een goede spaarrekening te plaatsen. Ofwel ligt het risico te hoog. Ondanks mooie rendementen mijden we enkele sectoren zoals de bouw- of luchtvaartsector waarvan de meeste spelers te veel lijden onder de crisis en/of te veel schulden dragen.

 

Peugeot: 3,03 % netto, vervaldag in 2017, ISIN-code FR0011233451

Peugeot, dat slachtoffer is van een ongeziene prijzenslag in Europa, is nog ver verwijderd van zijn beste vorm. 2013 zal bovendien opnieuw een moeilijk jaar zijn. Het voortbestaan van de autoconstructeur is evenwel niet in gevaar in tegenstelling tot wat sommige beleggers beweren. De directie verwacht trouwens opnieuw winstgevend te zijn in 2014. Het jaar waarin de alliantie met General Motors zijn eerste vruchten zou moeten afwerpen.

Ondanks het koersherstel blijft het rendement van de obligatie interessant (3,03 % netto). U mag nog kopen maar betaal niet meer dan 104,25 % (kosten inbegrepen).

 

Renault: 2,20 % netto, vervaldag in 2017, ISIN-code FR0011321447

Renault heeft een stevigere financiële basis dan Peugeot, maar ook Renault blijft afhankelijk van de Europese markt. De groep beschikt wel over enkele groeihefbomen zoals zijn merk Dacia, dat profiteert van de vlucht naar goedkope wagens. Een andere hefboom is zijn internationale ontwikkeling. Renault is onder meer actief in Rusland waar het geleidelijk de controle van de belangrijkste Russische autobouwer, AvtoVAZ, zal overnemen.

Tegen de huidige prijs (105,25 % kosten inbegrepen), is het niet meer interessant om deze obligatie te kopen. Het nettorendement ligt met 2,20 % flink onder het minimum van 3 % dat we beogen. U mag de obligatie wel aanhouden. Indien u hebt gekocht na ons eerste koopadvies (tegen 99,89 %) dan geniet u van een nettorendement van 3,49 %.

 

Alcatel-Lucent: 0,44 % netto, vervaldag in 2014, ISIN-code FR0010070805

De Franse maker van telecomuitrusting heeft enkele dagen geleden kredieten gekregen van 1,615 miljard euro. Deze financiële injectie laat de groep toe haar schulden over de komende jaren te spreiden zodat ze extra financiële flexibiliteit krijgt om haar grondige herstructurering volledig te kunnen doorvoeren. Goed nieuws voor de houders van obligaties die binnenkort vervallen.

Tegen de huidige koers (104,25 % kosten inbegrepen) bedraagt het nettorendement niet meer dan 0,50 %. Niet meer kopen. Indien u ons eerste koopadvies heeft gevolgd, hou dan de stukken bij tot eindvervaldag. Rekening houdend met de prijs van toen (98,50 %), bent u verzekerd van een nettorendement van 5,40 %.

 

Enel: 1,84 % netto, vervaldag in 2018, ISIN-code IT0004794142

De doelstellingen van 2012 (inclusief verlaging van de schulden) zouden zonder al te veel problemen moeten gehaald worden door de Italiaanse nutsgroep. 2013 kondigt zich moeilijker aan door de vertraging in Spanje en Italië. De groep neemt evenwel maatregelen om de impact hiervan te beperken maar de toename van de fiscale druk maakt het er niet gemakkelijker op. Dit alles brengt echter de capaciteit van de groep om haar financiële verplichtingen na te komen niet in het gevaar.

Tegen de huidige prijs (107,75 % kosten inbegrepen) bedraagt het nettorendement nog slechts 1,84 %.
Koop niet meer. Is het niet beter om te verkopen en een mooie meerwaarde op te strijken? Neen, aan de ene kant is de verkoopprijs lager, namelijk 105,75 % kosten inbegrepen. Aan de andere kant zal u niet kunnen beleggen in een product dat een even hoog nettorendement biedt. Het is beter de stukken aan te houden. Indien u hebt gekocht bij ons eerste koopadvies (tegen 101 %).

 

Deel dit artikel