Analyse
Converteerbare obligaties zijn populair 5 jaar geleden - dinsdag 29 januari 2013

De financieringsmethode lijkt aan belang te winnen. Waarom?

Voor de emittent

GBL geeft een converteerbare obligatie uit met als onderliggende waarde GDF Suez.
Hiermee wil het op termijn zijn belang in de energiegroep afbouwen.

 

GBL is niet aan zijn proefstuk toe want eerder gaf het reeds een converteerbare obligatie uit met Suez Environnement als onderliggende waarde. De holding is trouwens niet alleen, eerder deed BNP Paribas hetzelfde met Pargesa en Sofina met… GDF Suez. Converteerbare obligaties verschillen van gewone obligaties omdat ze op een bepaald moment kunnen worden omgezet in een bepaald aantal aandelen tegen een vooraf gekende koers.

 

Dit type van operaties is aantrekkelijk voor de emittent gezien de huidige lage rentevoeten. Het is bovendien een alternatieve manier van financiering nu bedrijven hun financieringsbronnen zo optimaal mogelijk willen diversifiëren en minder afhankelijk willen zijn van bankleningen. Het biedt ook de mogelijkheid om op een relatief geruisloze wijze het belang in een bedrijf te verminderen.

 

Voor de belegger?

De emittent weet daarnaast ook dat de interesse voor dergelijk papier de voorbije jaren is gestegen omdat beleggers een veiliger effect kopen, dat goed is om de portefeuille extra te diversifiëren. Converteerbare obligaties combineren immers de kenmerken van een obligatie (vaste coupon, terugbetaling van inleg op vervaldag) met die van een aandeel. Als het onderliggende aandeel stijgt tot boven die omwisselkoers, dan profiteert de obligatiehouder hiervan. Nadeel is wel dat in ruil voor die conversiemogelijkheid de coupon van een converteerbare obligatie iets lager ligt dan die van een gewone obligatie.

 

Deel dit artikel