Analyse
Staatsbons: waarom toch uitgifte? 5 jaar geleden - donderdag 13 december 2012

De laatste uitgifte van staatsbons heeft slechts 14,4 miljoen euro opgeleverd. Had de staat gezien de lage rente de uitgifte niet kunnen schrappen?

Verplicht

Het is bepaald dat de Schatkist vier keer per jaar staatsbons uitgeeft (maart, juni, september en december). De Agentschap van de Schuld is verplicht om telkens in deze maanden papier uit te geven wat de marktomstandigheden ook moge zijn. Gelukkig dat er geen willekeur heerst want anders had de Schatkist zeker geen papier uitgegeven precies een jaar geleden toen ze nog 4 % en 4,20 % bruto moest geven tegenover 1 à 1,80 % nu. Op het vlak van schuldbeheer zijn die gespreide uitgiftes een uitstekende zaak. Dit zorgt ervoor dat de staat tegen de gemiddelde marktrente leent. Stel dat ze leningen uitgeeft in maart tegen 3,5 %, in juni tegen 3 %, in september tegen 2,5 % en in december tegen 2 % dan zal de staat gemiddeld tegen 2,75 % hebben geleend. We moeten er natuurlijk bij vertellen dat de opgehaalde bedragen wel hoger zullen liggen bij een hogere dan bij een lagere rente en het gemiddelde wel iets hoger zal liggen.

 

Financiering reeds rond

Staatsbons zijn maar een klein deel van het staatspapier die aan de man wordt gebracht en is vooral gericht naar de particuliere belegger. Het grote geld zit evenwel niet bij de kleine privé-belegger maar bij de grote institutionelen zoals banken, verzekeraars, pensioenfondsen,… Voor de Schatkist is het dus zeker geen ramp dat slechts 14,4 miljoen euro is opgehaald. Voor (grote) institutionele beleggers brengt de Schatkist onder andere OLO’s op de markt en die vallen al de hele tweede jaarhelft enorm in de smaak van de markt. Institutionelen hebben immers door de onzekerheid rond de Europese schuldcrisis massaal onderdak gezocht in staatspapier van landen die economisch het sterkst staan in de eurozone. Aangezien België ook in deze categorie werd ondergebracht, was de vraag niet bij te houden. Hierdoor is de 10-jarige rente op Belgische staatspapier tot historisch lage niveaus teruggevallen. Dankzij die enorme vraag heeft de Schatkist haar financiering voor 2012 al een tijdje rond. Ze haalde zelfs te veel geld op en wendde die centen aan om vroeger dan normaal obligaties terug te kopen die vervallen in 2013 en een hogere coupon uitbetalen.

Nieuwigheid

Een particuliere belegger heeft nu de mogelijkheid om online via www.destaatsbons.be (link ‘Grootboek van de Staatsschuld’) tijdens de inschrijvingsperiode in te tekenen aan de hand van zijn identiteitska.

 

Deel dit artikel