Analyse
Moet u uw Griekse obligaties verkopen? 5 jaar geleden - donderdag 6 december 2012

De Griekse staat stelt voor om een deel van de obligaties die ze heeft uitgegeven terug te kopen tegen een prijs die schommelt tussen de 30 à 40 % van de nominale waarde. Hoewel deze effecten over het algemeen weinig liquide zijn, vragen sommige onder u of het geen goed moment is om zich van dit papier te ontdoen.

Beter noch slechter

Vooreerst moet u weten dat de budgettaire situatie van Griekenland vandaag er niet slechter uitziet dan voorheen. Maar er zijn wel geen tekenen van beterschap te bespeuren. Het risico op een bankroet van het land op middellange termijn is nog steeds vrij groot ondanks het engagement van Europa om Griekenland in de eurozone te houden. Het leidt geen twijfel dat de komende jaren Grieks staatspapier opnieuw een herschikking zal moeten ondergaan. Deze keer zal vooral de publieke sector een groot deel van de last op zich moeten nemen want ze heeft immers het overgrote deel van de Griekse schulden in handen. Een nieuwe bijdrage van de privé-sector mag evenwel niet worden uitgesloten.

 

Wat te doen?

– Indien u voor een klein bedrag deze effecten hebben uitstaan en die de bewaarkosten niet rechtvaardigen of u wenst uw risiconiveau te verminderen, profiteer dan van de huidige voorwaarden om te verkopen. Opgepast, de operatie zal deze vrijdag, 7 december, om 18 uur worden afgesloten. Wacht dus niet tot het laatste moment. De kans bestaat echter dat deze operatie enkel voorbehouden is aan institutionelen (banken, verzekeraars …). Vraag uw bank als ze bereid is om uw aanvraag tot terugbetaling te aanvaarden. Dit is evenwel niet zeker.
– Indien u het risico aanvaardt die verbonden zijn aan Griekse obligaties dan mag u houden.

 

Deel dit artikel