Analyse
Obligatie in real: interessante diversificatie? 5 jaar geleden - dinsdag 6 november 2012

Deutsche Bank brengt een obligatie op de markt in Braziliaanse real (vijf jaar, brutocoupon van 6,50 %). Een interessante belegging om een portefeuille verder te diversifiëren?

Neen. Deze obligatie is geen goede diversificatiekeuze.

Voor de samenstelling van onze verschillende portefeuilletypes verwijzen we naar onze strategie.

Voor een investering in Brazilië, in functie van de samenstelling van uw portefeuille, kiest u best voor de aandelenfondsen JPMorgan Funds - Brazil Equity A EUR of JPMorgan Funds - Brazil Equity A USD.

 

De real is nog steeds 8 % overgewaardeerd en te duur zelfs al is de munt sinds het begin van het jaar met 7,8 % teruggevallen tegenover de euro door de opeenvolgende dalingen van de Braziliaanse leidende rentevoet. Als de munt verder zou terugvallen dan zal dit op het rendement wegen voor de belegger in euro. Daarenboven bedraagt het reële rendement niet 6,5 %. Rekening houdend met de instapkosten (1,75 %) en de roerende voorheffing (21 %), bedraagt het slechts 4,73 %. Een historisch lage rentevoet die we niet interessant vinden om op in te tekenen.

Hoewel we de diversificatie van een portefeuille hoog in het vaandel dragen, stappen we niet zomaar in alles met als enige doel om voor een extra spreiding te zorgen. We zoeken ondergewaardeerde munten en/of obligaties van landen die over sterke financiën beschikken.

 

Deel dit artikel