Analyse
De Belgische Staat kan minder terugbetalen dan wat hij ontleent 5 jaar geleden - woensdag 7 november 2012

Ons land leent op regelmatig basis staatspapier op korte termijn tegen een negatieve rente. Zou het eigenlijk niet beter zijn dat de staat nu enkel nog op korte termijn leent, aangezien het dit nu gratis kan doen?

Neen. De staat moet voor een zo goed mogelijke spreiding over verschillende looptijden zorgen, om niet te afhankelijk te worden van de grillen op korte termijn.

 

Nooit zo laag

De Belgische staat heeft al sinds de maand juli op verschillende tijdstippen schuldpapier op korte termijn (tot maximum 1 jaar) kunnen uitgeven tegen een negatieve rente. Dit betekent dat de (institutionele) beleggers geld in Belgische staatspapier beleggen maar geen intrest hiervoor krijgen. Op de eindvervaldag recupereren ze wel minder dan ze hebben belegd. Een hoogst ongebruikelijke situatie die het gevolg is van de schuldcrisis in de eurozone die de lidstaten in twee kampen heeft geduwd: de veilige en de risicovolle. Beleggers vluchten massaal in het papier van de veilige en door de enorme vraag is de rente onder nul gevallen. Ze zoeken dus tijdelijk een veilig onderdak voor hun centen. Aangezien België ook in het eerste kamp wordt gezet, overrompelen beleggers Belgisch papier.

 

Ook op langere looptijden leent de staat tegen goedkope tarieven. Op tien jaar bijvoorbeeld moest de staat enkele dagen geleden slechts 2,42 % betalen, het laagste niveau ooit. Op langere looptijden is er geen negatieve rente omdat niemand voor zo’n lange periode gratis geld wil vastzetten.

 

Verdeling

Het Agentschap van de Schuld beheert de staatsschuld en geeft staatspapier uit. Zijn doelstelling is om de kost van de staatsschuld zo laag mogelijk te houden en voor een zo goed mogelijke spreiding over verschillende looptijden te zorgen. Het kan natuurlijk niet dat het Agentschap nu de rente negatief is enkel op korte termijn gaat lenen. Dit zou de schuldportefeuille van de staat scheeftrekken en te afhankelijk maken van de grillen op korte termijn. Het is immers niet uitgesloten dat binnen drie maanden de Belgische rente opnieuw een piek zou kennen. Dan zou de instelling die schuld op korte termijn die vervalt moeten herfinancieren tegen een hogere rente.

 

Het is wel zo dat de schatkist er alles aandoet om vandaag van de uitzonderlijk lage rente (op alle looptijden) te profiteren en meer te lenen dan dat ze eigenlijk nodig heeft. Het ‘overtollig’ opgehaalde geld wordt aangewend om vroeger dan normaal obligaties terug te kopen die vervallen in 2013 en een hogere coupon uitbetalen.

 

Deel dit artikel