Analyse
Bestaande obligaties: waar noteren ze? 5 jaar geleden - woensdag 10 oktober 2012

Eenmaal obligaties uitgegeven zijn, kunnen ze op elk moment worden gekocht en verkocht. Maar dikwijls vindt de transactie niet op een beurs plaats maar op een parallelle markt.

Primair en secundair

Wanneer een bedrijf of een staat een nieuwe obligatie uitgeeft, hebben beleggers over het algemeen enkele dagen voor de officiële lancering om tegen een bepaalde vaste prijs, de emissieprijs, in te tekenen. Voor alle nieuwe obligatie-uitgiftes spreekt men over het algemeen over de primaire markt.

 

Eenmaal een obligatie is geplaatst, moet ze daarna ook kunnen worden verhandeld. De marktomstandigheden zoals de rente, de vooruitzichten van het bedrijf en zijn kredietrating kunnen immers wijzigen. Beleggers zullen om diverse redenen willen uitstappen en anderen zullen dan weer willen instappen. Op de secundaire markt kan de obligatie in kwestie worden verhandeld.

 

Over the counter

Maar als u gaat zoeken op welke beurs een bepaalde obligatie noteert dan zou u wel eens heel lang kunnen zoet zijn. In tegenstelling tot aandelen, die op een welbepaalde beurs noteren, zijn bijlange niet alle obligaties te verhandelen op de beurs. Er bestaan wel markten waar u heel wat genoteerde obligaties kunt terugvinden. Dit is het geval met de beurs van Luxemburg. Ook de Belgische beurs doet verwoede pogingen om obligaties aan te trekken. Maar het gebeurt vaak dat deze obligaties nauwelijks worden verhandeld waardoor het moeilijk wordt om tegen een billijke prijs te kopen of te verkopen.

 

Voor de meeste obligaties vinden transacties over-the-counter plaats. Ze gebeuren op een zeer grote markt, die liquider maar minder georganiseerd is. Tot deze markt hebben enkel grote beleggers (zoals banken, verzekeringsmaatschappijen, fondsen…) toegang. Dit betekent evenwel niet dat u als particuliere belegger geen obligaties kunt krijgen. In de praktijk moet u zich wenden tot uw bank die dan zal trachten de obligatie op deze parallelle markten te bemachtigen op voorwaarde dat het door u gevraagde aantal beschikbaar is (het minimum te beleggen bedrag kan hoog zijn; 50 000 zelfs 100 000 euro).

 

Nadeel

Deze manier van werken brengt één groot nadeel met zich mee en dat is het gebrek aan transparantie. Als kleine belegger hebt u er nauwelijks zicht op of u wel een goede koers krijgt of hoe uw order is behandeld. De banken verbinden zich ertoe om u de beste prijs voor te schotelen maar hoe kan dit worden geverifieerd als het effect geen notering heeft?

 

Deel dit artikel