Analyse
Nieuwe obligatie van Roularta: 3,69 % netto op 6 jaar 5 jaar geleden - donderdag 20 september 2012

Roularta lanceert een obligatie in euro met een looptijd van zes jaar. De brutocoupon bedraagt 5,125 % terwijl de emissieprijs 101,875 % bedraagt. Na aftrek van de roerende voorheffing van 21 % komt het nettorendement op 3,69 % uit.

Koop deze obligatie niet, zeker niet indien u allergisch bent voor elke vorm van risico. De looptijd (zes jaar) is te lang om een goed zicht te hebben of de obligatie al dan niet zal kunnen worden terugbetaald. En het nettorendement is onvoldoende om het hoge risico te compenseren.

 

Te hoog risico

Al geruime tijd staan we sceptisch tegenover de ontwikkeling van de activiteiten bij de Belgische mediagroep Roularta. Het bedrijf krijgt steeds meer te kampen met de verzadiging op de markt van gedrukte bladen en toenemende concurrentie wat televisie betreft. De groep is daarnaast zeer afhankelijk van reclame-inkomsten. Ze zorgen voor 60 % van de omzet en brengen heel wat volatiliteit met zich mee op het gebied van de resultaten. De winstwaarschuwing van juni 2012 was dan ook geen verrassing voor ons.

 

In 2008 heeft Roularta een kapitaalverhoging doorgevoerd en enkele activa verkocht om zich te redden omdat het niet meer voldeed aan de eisen van de banken die de groep hadden gefinancierd. Vandaag draagt het bedrijf veel minder schulden met zich mee en moet er al een catastrofe gebeuren vooraleer de financiële situatie in het gevaar komt. De winst zou nog 45 % lager moeten uitkomen dan het laagtepunt opgetekend in 2009 vooraleer de situatie opnieuw kritiek wordt.

 

Hoewel we op korte termijn niet echt gevaren zien, zijn we niet blind voor de risico’s op lange termijn aangezien het media- en perslandschap momenteel een grondige gedaanteverwisseling ondergaat. In dat opzicht is een vrij lange looptijd van zes jaar niet bevorderlijk voor de visibiliteit. Als de problemen zich de komende jaren verder zouden opstapelen dan zal het geen sinecure zijn om de obligatie te verkopen tegen een aanvaardbare prijs gezien de gebrekkige liquiditeit op de secundaire markt.

 

Karakteristieken van de uitgifte

Emittent: Roularta Media Group SA
ISIN-code: BE0002186527
Munt: euro
Brutocoupon: 5,125 %
Emissieprijs: 101,875 %
Betalingsdatum: 10/10/2012
Vervaldag: 10/10/2018 (6 jaar)
Minimale coupure: 1000 EUR
Risico: hoog
Nettorendement: 3,69 %
Inschrijvingsperiode: van 21/09 tot 03/10 (behoudens vervroegde afsluiting)
Loketbanken: KBC, CBC, Belfius en Bank Degroof

 

Hier vindt u onze obligatieselector

 

Deel dit artikel