Analyse
Duits staatspapier 5 jaar geleden - donderdag 30 augustus 2012

Waarom raden we geen Duits staatspapier aan?

In de ogen van veel beleggers lijkt Duitsland de veiligste haven, zeker wanneer er in de eurozone echt noodweer zou losbarsten. En toch raden wij geen Duitse obligaties aan, maar eerder obligatiefondsen die beleggen in financieel gezonde landen zoals Zweden, Denemarken, Canada of Polen, ofwel goede spaarrekeningen. Waarom?

 

Realiteitszin behouden

Het rendement op een Duitse staatslening op tien jaar bedraagt zowat 1,50 %. Dat is erg weinig op zo'n lange looptijd. Beleggers zijn tot elke prijs op zoek naar zekerheid, in die mate dat ze wel heel erg toegeeflijk zijn wat het rendement betreft. Vóór de crisis schommelde de Duitse rente op tien jaar veeleer tussen de 3 en 4,5 %.

 

Zeepbelscenario?

Zou er zich dan een zeepbel aan het vormen zijn rond Duitse staatsleningen ? Eén ding is zeker, als de situatie in Europa verbetert, zal er zich een neerwaartse correctie voordoen. En wie vandaag Duitse obligaties koopt, loopt de kans om op dat moment grote verliezen te moeten slikken!

 

Stellen we ons even voor dat de Duitse rentevoeten op tien jaar over een jaar zouden stijgen naar 4 %. De obligatie die u vandaag koopt, zou dan een coupon blijven bieden van 1,50 %, terwijl het mogelijk is om nieuwe obligaties te kopen met een coupon van 4 %. Aangezien de koers en het rendement van obligaties omgekeerd evenredig zijn, zou de prijs van de bestaande obligatie dan onmiddellijk met 20 % dalen.

 

Uiteraard zou u de daling van 20 % maar incasseren indien u op dat moment zou verkopen. Als u netjes de rit uitzit tot aan het einde van de looptijd, zult u uw belegde kapitaal immers integraal terugkrijgen. Maar ook dan ziet u heel wat opbrengsten aan uw neus voorbijgaan. Want als de rente bijvoorbeeld effectief naar 4 % zou stijgen over een jaar, dan loopt uw belegging nog negen jaar en moet u genoegen nemen met een coupon van 1,50 %, terwijl andere beleggers elk jaar 4 % zullen krijgen. Op een belegd bedrag van 10.000 euro levert dat aan het einde van de rit een verschil van 2250 euro op!

 

Vermijd lange looptijden

Het is allerminst zeker dat de Duitse rentevoeten al over een jaar zo sterk zullen gestegen zijn. We willen u met ons voorbeeld alleen maar bewust maken van het risico dat u loopt wanneer u obligaties met een lange looptijd koopt op een moment dat de rentestand (erg) laag is. Dat is de reden waarom we hoofdzakelijk spaarrekeningen aanbevelen. De beste spaarrekeningen bieden momenteel niet veel meer dan de Duitse staatsleningen op tien jaar, maar als de rente weer aantrekt, hebt u dan de vrijheid om uw centen onmiddellijk tegen interessantere voorwaarden te beleggen. 

 

Deel dit artikel