Analyse
Deense kroon als u voor veilig kiest 6 jaar geleden - dinsdag 17 juli 2012

Met een belegging in Deense kroon kan er weinig misgaan, hoe de situatie in de eurozone ook evolueert. Voor beleggers die op veilig spelen.

Indien de situatie in de eurozone gunstig evolueert, verliest de belegger er niet veel aan: de koers van de Deense kroon blijft stabiel en de Deense rente ligt op het niveau van de sterkste eurolanden.
Indien de situatie in de eurozone verslechtert, kan de belegger in Deense kroon er enkel bij winnen.
We raden de Deense kroon aan voor onze
defensieve portefeuilles op 5 en op 10 jaar.

 

De Deense kroon maakt deel uit van het Europese wisselkoersmechanisme II (WKM) en mag op grond daarvan niet meer dan 2,25 % afwijken van de vastgestelde spilkoers (7,46 DKK = 1 EUR). De Deense overheid probeert de koers van haar munt echter met niet meer dan ±0,5 % te laten schommelen ten opzichte van de euro. Maar dat wordt steeds moeilijker vol te houden. Want hoewel de leidende rente in Denemarken 0 % bedraagt en banken die liquiditeiten bij de Deense centrale bank deponeren daarop rente moeten betalen (negatieve rente van 0,2 %), blijft het land buitenlandse kapitalen aantrekken. De Deense kroon is dan wel de munt die het dichtst bij de euro aanleunt, het ís niet de euro. Mocht de crisis in de eurozone verergeren, zo redeneren de markten, dan zal Denemarken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, buiten schot blijven. Ze gaan er ook van uit dat de Deense kroon in geval van te grote druk uit het WKM zal stappen, zoals in 1992 met het Britse pond gebeurde.

 

Gezien de kerngezonde financiën van Denemarken – in 2011 bedroeg de overheidsschuld slechts 46,5 % en het begrotingstekort 1,8 % van het bbp – zou een “vrije” kroon naar alle waarschijnlijkheid een sterkere kroon zijn. De waaier van interessant geprijsde beleggingen voor wie op zoek is naar veiligheid is inderdaad vrij beperkt. Het verbreken van de banden tussen de solide Deense kroon en de verzwakte euro kan de eerste munt alleen maar aantrekkelijker maken voor beleggers.

 

Deel dit artikel