Analyse
Centurion Vastgoed: hoge rendementen = hoog risico 6 jaar geleden - dinsdag 17 juli 2012

De Nederlandse investeringsmaatschappij Centurion Vastgoed biedt obligaties aan met coupons van 7 of 8 %. Ze investeert in vastgoed in opkomende landen, onder andere Costa Rica. Interessant?

Er is een ruime waaier aan hoogrentende beleggingsvoorstellen maar in de meeste gevallen zit er een addertje onder het gras. Het is beter om dergelijke voorstellen naast zich neer te leggen. Het risico op verliezen is veel te hoog.

 

Rood lichtje

Vandaag bieden bedrijven met een degelijke kredietwaardigheid op obligaties met een looptijd van zo’n 5 jaar maximaal 4 % à 4,5 % bruto (of rond de 3 à 3,5 % netto). Bedrijven die meer bieden, hebben een bedenkelijke kredietwaardigheid waarbij het risico op wanbetaling groot is. Als dan maatschappijen de markt betreden en het dubbele betalen dan gaat er automatisch een rood lichtje branden. Er zijn immers redenen waarom een bedrijf veel meer moet ophoesten dan het geldende markttarief.

 

Geen vergunning

Het is wel zo dat Centurion de voorbije jaren drie verschillende obligaties heeft uitgegeven met een brutocoupon van 8,4 %, 8 % en 7,8 % en telkens heeft het deze obligaties vervroegd terugbetaald.
Maar het feit dat Centurion Vastgoed geen vergunning heeft bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (FSMA bij ons) verklaart al veel. Dat het investeert in vastgoed in Costa Rica is een tweede punt. Het is een Midden-Amerikaans land dat weliswaar stabiel en relatief welvarend is maar waar we toch weinig zicht op hebben. Het is niet gemakkelijk de vastgoedmarkt van het land in te schatten en de kwaliteit en het succes van de gebouwen van Centurion in te schatten.

 

Geen alternatief

We begrijpen dat beleggers met lede ogen de daling van de rentevoeten gadeslaan en zich afvragen wat ze moeten doen met uw geld. Spaarrekeningen leveren steeds minder op, obligaties doen maar iets beter terwijl aandelen door de hoge volatiliteit (en door de verliezen uit het verleden) voor velen te risicovol zijn geworden. Beleggers u zijn op zoek naar alternatieven. Hier schuilt nu net het gevaar.

 

Deel dit artikel