Analyse
Nieuwe obligaties/ Arseus reeds afgesloten 5 jaar geleden - maandag 18 juni 2012

Tussen de nieuwe uitgiftes zit geen enkele interessante obligatie. De aantrekkelijke emissie van Arseus van eind vorige week kende een zodanig groot succes dat ze al na één dag werd afgesloten.

EUR: te laag rendement

Ondanks de niet aflatende schuldcrisis in de eurozone blijft de euro een veel gebruikte munt op de obligatiemarkt. Deze week tellen we drie uitgiftes in de Europese eenheidsmunt, twee daarvan komen op naam van Belfius Funding NL, de overige wordt uitgegeven door Landwirtschaftliche Rentenbank.

 

Belfius Funding NL is geen nieuwe emittent maar de vervanger van het zeer bedrijvige Dexia Funding Netherlands (DFN) van weleer. Tot 10 juni 2012 droegen alle uitgiftes van de financieringsvehikel van Belfius Bank (voormalige Dexia Bank) de naam Dexia Funding Netherlands. Ze behouden die naam ook. Maar vanaf 11 juni gebeuren alle nieuwe uitgiften onder de nieuwe naam Belfius Funding. De twee nieuwe obligaties die u in de tabel kunt terugvinden, onderstrepen deze transformatie. De eerste heeft een looptijd van twee jaar en negen maanden en biedt een nettorendement van 2,37 %, de tweede loopt vier jaar en zeven maanden en biedt met 2,45 % een fractie meer. Belfius Funding valt onder Belfius Bank, die in handen is van de staat en dus het risico van deze emittent beperkt. Het rendement ligt evenwel te laag om ons te kunnen interesseren. We verkiezen de betere spaarrekening. Niet intekenen.

 

De Duitse semi-overheidsbank die zich richt op landbouwinvesteringen, Landwirtschaftliche Rentenbank geeft een obligatie uit met een looptijd van zo’n zes jaar en een half en biedt een brutocoupon van 1,625 %. Rekening houdend met de emissieprijs van 99,737 % en de roerende voorheffing van 21 % komt dit netto op 1,32 %. Veel te weinig om ons te kunnen bekoren. Verkies een spaarrekening.

 

Australische dollar: te duur

Ook de Australische dollar (AUD) blijft een populaire munt bij emittenten. Zo geeft Rabobank Nederland een obligatie uit met een looptijd van twee en een half jaar met een nettorendement van 3,10 %. De Duitse autobouwer Daimler AG biedt over vier jaar een nettorendement van 3,29 %. We vinden deze uitgiftes niet interessant omdat we de AUD te duur vinden. Het risico op een terugval van de munt is te groot terwijl het nettorendement dit te weinig vergoedt. 

Uitgifte Arseus al afgesloten

Vorige week vrijdag 15 juni liepen beleggers alweer storm voor een obligatie van een middelgroot Belgisch bedrijf. Arseus haalde op nauwelijks één dag het beoogde maximum van 225 miljoen euro op. Ter herinnering: het gaf een obligatie uit in euro met een looptijd van 5 jaar en een brutocoupon van 4,75 %. Rekening houdend met de emissieprijs van 101,875 % en de roerende voorheffing van 21 % bedroeg het nettorendement 3,34 %. We vonden dit een interessante obligatie ter diversificatie.

 

Bent u op zoek naar een obligatie, klik dan hier.

 

Deel dit artikel