Analyse
Leterme-obligaties omwisselen? 6 jaar geleden - woensdag 13 juni 2012

KBC geeft de raad om staatsbons te verkopen en de opbrengst te herbeleggen in een step-up termijnrekening van de bank. Interessant ?

Voor de staatsbon op 5 jaar kunt u de omwisseling overwegen. De staatsbon op acht jaar blijft wel meer opleveren dan de step-up. Wat de staatsbon op drie jaar betreft, is een omwisseling zeker de moeite waard.

Leterme ?

Leterme-obligaties zijn Belgische staatsbons die eind 2011 zijn uitgegeven toen België zich in het oog van de storm van de markten bevond en de Belgische rente als een komeet de lucht was ingeschoten. De staat gaf toen een staatsbon op 3 jaar uit met een brutocoupon van 3,50 %, op 5 jaar met 4 % en op 8 jaar met 4,20 %. Toenmalig eerste minister Yves Leterme maakte enorm veel reclame rond deze uitgifte, vandaar de naam.

Koersstijging

Door de forse rentedaling van Belgisch staatspapier de laatste maanden is de koers van deze staatsbons fors toegenomen. Vandaag staat de Belgische referentierente op vijf jaar op slechts 1,90 % en beleggers zijn dus bereid om meer te betalen voor een staatsbon die op dezelfde looptijd nog een mooie coupon van 4 % betaald. Zou u vandaag de staatsbon op vijf jaar verkopen dan krijgt u een koers van 108,34 % (exclusief kosten). U krijgt met andere woorden 10 834 EUR indien u eind 2011 voor bijvoorbeeld 10 000 EUR had gekocht. KBC stelt voor om uw staatsbons te verkopen en in de plaats in een step-up termijnrekening met een looptijd van 3 jaar en 6 maanden te stappen. Dit product betaalt om de zes maanden een coupon uit : het eerste jaar biedt het 2 % bruto, het tweede jaar 2,25 %, het derde 2,75 % en de laatste zes maanden 3,25 %.

Aanbod KBC aannemen?

Het rendement van de staatsbons, rekening houdend met de huidige prijs is van 0,80 % voor bons op 3 jaar, 1,47 % voor bons op 5 jaar en 2,26 % voor bons op 8 jaar. Het gemiddelde jaarlijkse rendement van het product van KBC is van 1,95 % netto. Indien de staatsbons worden verkocht moet men echter rekening houden met de transactiekosten. Daarenboven moet u wanneer de step-up ten einde komt op zoek naar een nieuwe belegging voor de resterende 12 maanden en we kunnen u niet garanderen dat de rente veel hoger zal liggen dan vandaag.

De step-up rekening biedt een iets hoger rendement (0,25 %) dan de staatsbons op 5 jaar.U zou dus de omwisseling kunnen doen maar u doet geenszins de zaak van de eeuw.
De staatsbon op acht jaar (2,26 %) blijft wel meer opleveren dan de step-up (1,95 % buiten kosten). Deze staatsbon mag u houden.
Wat de staatsbon op drie jaar betreft, is een omwisseling zeker de moeite waard. U zal duidelijk meer krijgen op de termijnrekening dan wanneer u de staatsbon aanhoudt (0,80 %).


Deel dit artikel