Analyse
Nieuwe obligaties 6 jaar geleden - maandag 7 mei 2012

Heel wat nieuwe uitgiftes in euro, Noorse kroon en Turkse lira deze week maar geen enkele kan ons bekoren. Bent u op zoek naar een obligatie, klik dan hier.

Euro: te laag rendement

In euro vinden we deze week drie obligaties terug.
De eerste, een uitgifte van de NRW Bank, de bank van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, heeft een looptijd van drie en half jaar en biedt een schamel nettorendement van 0,87 %. De tweede van Landwirtschaftliche Rentenbank, de Duitse semi-overheidsbank die zich richt op landbouwinvesteringen, loopt acht jaar en biedt een jaarlijks nettorendement van 1,51 %. Deze eerste twee obligaties bieden een mager rendement die onder de rentevergoeding van de betere spaarrekening ligt. Het spreekt voor zich dat we ons geld niet tegen dergelijke voorwaarden willen vastleggen.
De derde uitgifte, van Dexia Funding Netherlands (DFN) loopt over zeven jaar en biedt een hoger nettorendement dan de overige twee uitgiftes, namelijk 2,57 %. DFN is het uitgiftevehikel van Belfius en is dus mee in handen van de staat. We vinden het nettorendement te laag om ons geld zo lang vast te leggen. Ter vergelijking, een termijnrekening bij NIBC Direct biedt netto 2,77 % op drie jaar en 3,24 % netto op zeven jaar (de looptijd van de DFN-obligatie).

 

Noorse kroon: geen opwaarts potentieel munt

Ook in Noorse kroon worden er drie nieuwe obligaties aangeboden. De Noorse staatsbank Kommunalbanken brengt een obligatie op de markt met een looptijd van vijf jaar en een nettorendement van 2,32 %. BNP Paribas Fortis geeft over zes jaar een nettorendement van 3,36 % en over dezelfde looptijd biedt Dexia Funding Netherlands (DFN) 3,67 %. De langere looptijd en het iets hogere risico dat verbonden is aan de twee laatste instellingen verklaren het verschil in rendement. Hoe dan ook zijn we van geen enkele van deze uitgiftes koper. We zien immers geen opwaarts potentieel meer in de Noorse munt.Turkse lira: riskante munt

BNP Paribas Fortis geeft daarnaast nog een obligatie uit in Turkse lira (TRY) met een korte looptijd van twee jaar en een nettorendement van 6,47 % op. We zijn niet in deze uitgifte geïnteresseerd omdat we de TRY te duur vinden tegenover de euro. Niet intekenen.

 

Deel dit artikel