Analyse
Nieuwe obligaties 6 jaar geleden - maandag 5 maart 2012

Op de obligatiemarkten blijven (weinig interessante) uitgiftes toestromen in euro. Maar ook de Australische en Canadese dollar blijven in trek bij de emittenten.

Euro: te lange looptijd

Emittenten blijven maar voor de euro kiezen nu de eenheidsmunt in stabieler vaarwater lijkt terecht gekomen te zijn. De uitgifte van Caisse de Refinancement de l'Habitat (CRH), een Franse semi-overheidsinstelling, loopt over een periode van 12 jaar en biedt een nettorendement van 2,87 %. Ook Deutsche Bahn Finance, het financiële compartiment van de Duitse spoorwegen, biedt over dezelfde looptijd een obligatie aan maar geeft met 2,45 % nog minder dan CRH. Deze obligaties kunnen ons niet bekoren. We zijn niet bereid om ons geld zo lang vast te leggen tegen al bij al een vrij magere opbrengst. We blijven dan ook voor de betere spaarrekening kiezen totdat er zich op de markt opportuniteiten aandienen. Hetzelfde argument geldt voor de obligatie van DNB NOR Bank hoewel de grootste financiële dienstverlener van Noorwegen over tien jaar een iets hoger nettorendement geeft van 3,78 %. Het risico ligt wel hoger omdat de bank vrij actief is in de scheepvaartsector, een markt die met overcapaciteit en dalende prijzen kampt.

 

Australische dollar: te dure munt

Deutsche Bank AG London, het Britse filiaal van de Duitse bankgroep brengt een obligatie op de markt in AUD met een looptijd van zes jaar en een nettorendement van 4,06 %. Mercedes-Benz Australia/Pacific van zijn kant biedt over drie jaar een gelijkaardige 4,14 %. We zijn niet geïnteresseerd in die uitgiftes omdat de Australische dollar veel te duur is gewaardeerd en de rentevergoeding onvoldoende is om het risico op een daling te compenseren.

 

Canadese dollar: verkies een obligatiefonds

De bankinstelling Australia and New Zealand Banking Group stelt een obligatie voor in Canadese dollar (CAD) met een looptijd van drie jaar en een nettorendement van 1,65 %, te weinig. Onze voorkeur blijft uitgaan naar het obligatiefonds KBC Renta Canarenta dat in Canadees staatspapier, een uitstekende buffer in de portefeuille, belegt.

 

Deel dit artikel