Analyse
Nieuwe obligaties 6 jaar geleden - maandag 6 februari 2012

Geen enkele nieuwe uitgifte kan ons deze week bekoren.

Euro : te laag rendement of te lang

• Institut Credito Oficial (ICO) komt met een tweede uitgifte op evenveel weken op de proppen. De Spaanse semi-overheidsinstelling biedt over een periode van drie en een half jaar een nettorendement van 2,86 %. Opvallend is dat ICO op zijn obligatie van twee weken geleden met een kortere looptijd van twee jaar 3,1 % netto bood. De ontspanning op de internationale financiële markten en de daaropvolgende forse terugval van de langetermijnrente op Spaanse staatsobligaties zorgen ervoor dat het voor ICO ideaal is om met een extra obligatie naar buiten te komen. Het moge duidelijk zijn dat we tegen dit lager rendement niet instappen. Het risico rond ICO is gezien het moeilijke economische klimaat waarin Spanje zich momenteel bevindt bovengemiddeld terwijl dit onvoldoende wordt vergoed. Niet intekenen.
• ABN Amro biedt een obligatie in euro aan met een looptijd van tien jaar en een nettorendement van 3,89 %. De financiële instelling is in handen van de Nederlandse staat en zal ten vroegste in 2014 worden verkocht of naar de beurs worden gebracht. De sterke kredietwaardigheid van de Nederlandse staat zal dus naar alle waarschijnlijkheid niet over de volledige tijdspanne blijven bestaan. Het risico kan de komende jaren toenemen. We zijn dan ook niet van plan om onze centen zo lang vast te leggen voor een beperkt extra rendement. De betere termijnrekening biedt over dezelfde looptijd zo’n 3,5 % netto.

 

Down under: te dure munten

• Deutsche Bank London, het filiaal van de Duitse financiële instelling in de City, geeft een obligatie uit in Australische dollar (AUD) met een looptijd van vijf jaar en een nettorendement van 3,85 %. We vinden de Australische munt, zeker nadat ze sinds begin december met een kleine 10 % is gestegen tegenover de euro, te duur. Het risico op een terugval is vrij groot en het aangeboden rendement ligt te laag om dit te compenseren. Niet intekenen.
• Rabobank Nederland geeft dan weer een obligatie uit in Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) met een looptijd van drie jaar en een nettorendement van 3,02 %. Ook deze munt steeg fors tegenover de euro en kan enkel nog terugvallen. We zijn dus evenmin koper van deze uitgifte.

 

Zoekt u een obligatie, klik dan hier.


Deel dit artikel