Analyse
Argentijnse obligatie: (lang) wachten 6 jaar geleden - donderdag 2 februari 2012

Vraag van een lezer : “ik ben nog steeds in het bezit van fysieke Argentijnse staatsobligaties (uitgegeven in 1995 in Duitse marken met vervaldatum 14 november 2002) die sinds 2001 helaas onder de categorie ‘wanbetaling’ staan gecatalogeerd. In 2005 legde ik al eens, na een negatief advies van u, een te mager voorstel van de Argentijnse overheid naast me neer. Wat nu?”. Wij antwoorden.

Economische crisis

Argentinië kwam begin van deze eeuw in een diepe financiële crisis terecht waarvan het nog altijd herstellende is. Het land staakte de terugbetaling van zijn obligaties en de uitkeringen van coupons. Sindsdien staat uw obligatie (ISIN-code DE0001300200) inderdaad als ‘wanbetaling’ (default) aangegeven. Een obligatie die we trouwens in ons blad nooit hebben aangeraden maar die wel bij risicobewuste beleggers als zoete broodjes over de toonbank ging gezien de royale coupon van 10,5 %.

 

De Argentijnse staat heeft echter niet stilgezeten en is al twee keer, onder druk van vooral Amerikaanse en Italiaanse obligatiehouders, met een regeling over de brug gekomen, namelijk in 2005 en in 2010. Telkens ging het om een karig bod waar slechts tussen de 20 à 25 % van de oorspronkelijk inleg zou worden terugbetaald. De Argentijnen probeerden de houders iedere keer onder druk te zetten omdat dit telkens hun ‘ultieme en laatste bod’ was. In 2005 gaven we u inderdaad de raad om de stukken bij te houden en in 2010 kregen we van ons Italiaans zusterblad de raad om opnieuw het voorstel naast ons neer te leggen.

 

Niet aflatende druk

Aangezien u niet bent ingegaan op de voorstellen van de Argentijnse overheid, zit er voorlopig niets anders op dan te wachten. De obligatie noteert wel op de markt maar wordt eigenlijk nooit verhandeld. U kunt alleen hopen dat de constante druk op de Argentijnse regering om de kwestie op te lossen zijn vruchten gaat afwerpen. Want die druk is er dankzij de niet aflatende acties van de Amerikaanse organisatie ATFA (www.atfa.org), die de belangen van Amerikaanse gedupeerden behartigt, en zijn Italiaanse tegenhanger TFA (www.tfargentina.it). Veel zal afhangen van hoe de economie van Argentinië evolueert. Kan het land zich de komende jaren volledig herpakken, dan bestaat de kans dat het Zuid-Amerikaanse land zijn blazoen wil oppoetsen op de internationale markten en de schulden zal terugbetalen. Begin van deze eeuw deed Rusland dit al een keer nadat het eerder zijn financiële verplichtingen niet meer was na gekomen.

 

Besluit

U hoeft niet te wanhopen maar u moet er zich wel van bewust zijn dat u over het nodige geduld zal moeten beschikken. Voorts willen we u nog meegeven dat het beter zou zijn uw stukken op een effectenrekening te plaatsen. Als er dan nieuws valt te melden, zal u daar automatisch van op de hoogte worden gebracht.

 

Deel dit artikel