Analyse
Nieuwe obligaties 6 jaar geleden - maandag 23 januari 2012

Net als vorige week is het aanbod van nieuwe leningen vrij uitgebreid. We vinden geen enkele uitgifte koopwaardig.

Euro: te laag rendement

• Gemeinsame Bundesländer, een instantie die alle 16 Duitse deelstaten vertegenwoordigt, geeft een obligatie uit in euro met een looptijd van vijf jaar en een nettorendement van 1,37 %. Deze overkoepelende organisatie heeft een uitstekende kredietwaardigheid waardoor het rendement wel erg laag ligt. Niet interessant.
• Institut Credito Oficial, de Spaanse semi-overheidsinstelling, biedt dan weer op zijn uitgifte in euro 3,1 % netto over twee jaar. Een vrij hoog rendement maar het risico, de instelling hangt af van de Spaanse staat (en kredietwaardigheid), ligt wel veel hoger. De financiële toestand van Spanje is op zijn zachtst gezegd vrij onzeker waardoor het land en alle instanties die eraan verbonden zijn veel meer moeten betalen dan de marktrente. Maar dit extra rendement, uiteindelijk vrij bescheiden tegenover dat van de betere spaarrekeningen, zet ons niet aan om dit hogere risico te nemen. Niet intekenen.Australische dollar: te dure munt

Coca Cola Amatil, de Australische bottelaar voor de Amerikaanse frisdrankengroep, brengt een obligatie op de markt in Australische dollar (AUD) met een looptijd van vijf jaar en een nettorendement van 3,64 %. BNP Paribas Fortis Funding van zijn kant biedt 4,34 % netto over drie jaar. We vinden de Australische munt te duur (dalingsrisico) tegenover de euro en zijn geen koper.

 

Noorse kroon: geen potentieel

• De NRW Bank, de bank van de deelstaat Noordrijn Westfalen, biedt op drie jaar een nettorendement van 1,83 %. De bank Australia and New Zealand Banking Group (ANZ Banking Group) biedt 2,28 % netto aan over 3 jaar terwijl Nordic Investment Bank, een semi-overheidsinstelling in handen van de Scandinavische en Baltische staten, over vier jaar slechts 1,64 % netto jaarlijks geeft. Volkswagen International Finance ten slotte brengt een obligatie op de markt met dezelfde looptijd maar met een iets hoger nettorendement van 2,46 %. Het risico verbonden aan de financiële dochter van de Duitse autobouwer is dan ook hoger dan die van een semi-overheidsinstelling.
• We tekenen op geen enkele van deze vier uitgiftes in. Aan de ene kant ligt het nettorendement te laag en aan de andere kant heeft de Noorse munt geen opwaarts potentieel tegenover de euro, ook al beschikt het land over gezonde financiën. Dit laatste zit reeds in de koers van de munt.

 

Amerikaanse dollar: te laag rendement

Rabobank Nederland brengt een obligatie op de markt in Amerikaanse dollar (USD) met een looptijd van drie en een half jaar en een nettorendement van 1,45 %. Het rendement van deze uitgifte ligt veel te laag. Niet intekenen.

 

Om een obligatie te kiezen, klikt u hier.

Deel dit artikel