Analyse
Hoe succes staatsbon verklaren? 6 jaar geleden - dinsdag 6 december 2011

Belgische spaarders lopen storm voor staatsbon. Er werd voor meer dan 5 miljard euro ingetekend, een flink stuk boven de verwachtingen. Hoe valt dit te verklaren?

Toegankelijk

Aan de ene kant zijn we verbaasd door de enorme interesse gezien er betere alternatieven voorhanden waren. Bestaande staatsbons die noteren op de secundaire markt boden gemiddeld 1% meer. Aan de andere kant toch weer niet omdat de nieuwe staatsbons veel toegankelijker zijn en daarenboven hoeven er geen transactiekosten op tafel te worden gelegd. Kortom, een staatsbon kopen op de secundaire markt is iets complexer: men moet aangeven welke staatsbon men wil kopen, een limietprijs vastleggen,…

 

Hoge rente

Daarnaast zijn er nog enkele factoren die het succes verklaren. De forse stijging van de aangeboden rente van de nieuwe staatsbons tegenover de vorige tranche. Op drie jaar bijvoorbeeld wordt nu 3,50 % bruto geboden terwijl nauwelijks drie maanden geleden de staat op dezelfde looptijd slechts 2,35 % bruto aanbood. Dit rendement ligt bovendien hoger dan wat vandaag op zowat alle (risicoarme) producten zoals spaarrekeningen (iets meer dan 2 % voor de betere spaarrekeningen), termijnrekeningen en kasbons met dezelfde looptijd (2,80-2,90 %) wordt geboden. Voor veel spaarders een uitstekende gelegenheid om het rendement op te drijven. Ze waren de voorbije maanden immers niet bereid om hun geld vast te leggen en nu zich deze opportuniteit voordoet, willen ze dit niet naast zich neerleggen. Daarenboven heeft de nieuwe regering aangekondigd dat de roerende voorheffing op de nieuwe staatsbons 15 % blijft terwijl deze op andere spaarproducten 21 % zal worden. Dit heeft de Belg duidelijk kunnen smaken.

 

Belgische overheid

De sterke vraag naar staatsbons geeft ook aan dat Belgische spaarders zich weinig aantrekken van de speculatieve koorts die de voorbije weken rond België is ontstaan op de financiële markten (en waardoor de rente op 10-jarig Belgisch staatspapier tot 5,7 % opveerde). Ze lijken ervan overtuigd dat België niet in hetzelfde rijtje thuishoort als Griekenland en economisch sterker in de schoenen staat en over gezondere fundamenten beschikt. Daarnaast kon de timing van het begrotingsakkoord en de vorming van een nieuwe regering niet beter vallen. De Belgische staat heeft bovendien op maandag 28 november vrij gemakkelijk voor 2 miljard euro OLO’s bij internationale institutionele beleggers kunnen plaatsen maar wel tegen een veel hoger tarief dan voorheen. Dit alles heeft het vertrouwen in ons land opnieuw opgekrikt en de rust doen terugkeren.
Wat we evenmin niet over het hoofd mogen zien, zijn de enorme marketinginspanningen die de overheid, bij monde van uittredend premier Leterme, zich heeft getroost om geïnteresseerde spaarders warm te maken voor de staatsbon.

 

Deel dit artikel