Analyse
Nieuwe obligaties 6 jaar geleden - maandag 24 oktober 2011

Op de primaire markt kan de uitgifte van de Europese Investeringsbank (EIB) in Zweedse kroon ons bekoren, deze in Noorse kroon evenwel niet.

Zweedse kroon: interessante diversificatie

De EIB, de supra-nationale instelling die over een uitstekende kredietwaardigheid beschikt, geeft een obligatie uit in Zweedse kroon met een looptijd van vijf jaar en een half en een nettorendement van 2,05 %. Een interessante uitgifte indien u op zoek bent naar diversificatiemogelijkheden voor uw portefeuille. De Zweedse kroon is immers goedkoop gewaardeerd tegenover de euro terwijl Zweden in tegenstelling tot verschillende landen uit de eurozone over gezonde openbare financiën beschikt. Obligaties in Zweedse kroon mogen 5 tot 15 % van uw portefeuille uitmaken. Maar op de secundaire markt, waar bestaande obligaties noteren en worden verhandeld, vinden we een nog aantrekkelijkere uitgifte in dezelfde munt terug, namelijk die van Rabobank Nederland. Deze laatste biedt een hoger rendement voor een kortere looptijd.

 

Noorse kroon: dure munt

De EIB biedt ook nog een obligatie in Noorse kroon (NOK) aan met een looptijd van zeven jaar en een nettorendement van 3,02 %. Deze uitgifte kan ons niet bekoren omdat de Noorse kroon te duur is geworden tegenover de euro en geen opwaarts potentieel heeft. Daarenboven is de looptijd te lang. Niet kopen.

 

Om een obligatie te vinden, klik hier.

 

Deel dit artikel