Analyse
Hoe veilig is de Belgische staatsbon? 7 jaar geleden - dinsdag 7 juni 2011

Enkele weken terug heeft het ratingbureau Fitch de ratingvooruitzichten voor ons land heeft verlaagd, nadat eerder sectorgenoot Standard & Poor’s hetzelfde had gedaan. Wat zijn de mogelijke gevolgen voor de staatsbons?

U hoeft zich voor het ogenblik geen zorgen te maken. Het is inderdaad zo dat Fitch en S&P’s ermee hebben gedreigd om de kredietrating (of de capaciteit om de schulden terug te betalen) van ons land te zullen verlagen als de politieke impasse nog een hele tijd blijft aanslepen en geen structurele maatregelen en ingrepen worden doorgevoerd. Hiermee zou nu de perceptie kunnen ontstaan dat de Belgische kredietwaardigheid fors aan kwaliteit zal gaan inboeten. Beide kredietbureaus steken echter enkel een waarschuwende vinger op en manen de Belgische overheid aan tot actie, niet meer niet minder.

 

Verlaging

Maar stel nu dat een kredietbureau effectief zou overgaan tot een verlaging van de rating. Wat dan?

 

Dan zou de rating van België dalen van AA+ (of Aa1) naar AA (of Aa2) maar die lagere rating behoort nog steeds tot de drie beste ratings die we als "uitstekende kredietwaardigheid" beschouwen. Een ratingverlaging voor ons land betekent dus niet dat de Belgische overheid niet meer in staat zou zijn om haar schulden terug te betalen maar geeft enkel aan dat het risico, dat nog steeds perfect beheersbaar is, iets hoger ligt dan voorheen.

 

In de praktijk brengt een ratingverlaging met zich mee dat de emittent bereid moet zijn een iets hogere rente te bieden, wil hij beleggers overtuigen om zijn schuldpapier te kopen. België zou ongetwijfeld niet aan deze regel ontsnappen. Het is het vermelden waard dat beleggers in de huidige moeilijke economische context reeds rekening houden met het feit dat België het moeilijker heeft dan voorheen. Als u hiervan niet overtuigd bent, kijk dan goed naar de grafiek hiernaast. De lijn in het vet geeft het rendement op Belgische staatspapier op 10 jaar van de laatste jaren weer. De fijne lijn toont het rendement van Duits overheidspapier met dezelfde looptijd. Beleggers zien Duitse staatsleningen als de veiligste in Europa. Tot 2007 was het Belgische rendement haast een perfecte kopie van de Duitse. Maar sinds de financiële crisis wensen beleggers door de toegenomen risicoperceptie een hoger rendement voor Belgisch staatspapier, zelfs al is de rating van deze laatste officieel nog niet verlaagd. Het gevolg is dat het de staat meer kost om geld te lenen. Desondanks wordt de economische stabiliteit van het land door de markten niet in vraag gesteld.

 

Het vertrouwen behouden

Als de rating van België ook effectief zou worden verlaagd dan zouden beleggers constant op de toppen van hun tenen lopen, zenuwachtig reageren op slecht nieuws en zich constant afvragen wanneer de volgende ratingverlaging eraankomt. Dit zou een sneeuwbaleffect met zich kunnen meebrengen. Het is dan ook zeer belangrijk om het vertrouwen van beleggers te behouden. Hoe? Door structurele maatregelen te nemen om de overheidstekorten en de staatsschuld te verminderen. Maar ook op Europees niveau moet er kordaat worden gehandeld: Europa moet bereid zijn om de landen met de zwaarste schulden (Griekenland, Ierland, Portugal) te willen redden. Vandaag is dit niet duidelijk.

 

Wat te doen?

Als u staatsbons in portefeuille hebt, hoeft u niet te panikeren want ze zijn nog steeds een zeer veilige belegging. Niettemin kan het geen kwaad om voorzichtigheid in te bouwen. Het is dan ook geen goed idee om alle spaarcenten in dezelfde emittent te beleggen, ook al beschikt hij over een uitstekende kredietwaardigheid. Zoals we hebben gezien tijdens de crisis kan alles veranderen. Daarom raden we ook aan om in obligaties van andere staten te beleggen. Bijvoorbeeld Deense staatsobligaties bieden een uitstekende diversificatie. Denemarkten heeft gezonde staatsfinanciën terwijl de Deense munt de euro op de voet volgt. Als de situatie binnen de eurozone echter zou escaleren dan biedt de Deense kroon een uitstekende vluchtroute. U kunt erin beleggen via een fonds, namelijk KBC Renta Decarenta.

 

Deel dit artikel