Analyse
Nieuwe obligaties 7 jaar geleden - maandag 2 mei 2011

Er zijn geen interessante uitgiftes op de primaire markt deze week.

Euro: verkies uitgifte Nyrstar

BNP Paribas Fortis brengt een lening uit in euro met een looptijd van vijf jaar en een nettorendement van 2,96 %. Een onvoldoende hoog rendement om uw geld gedurende vijf jaar vast te leggen. Verkies de uitgifte van Nyrstar.

 

Zuid-Afrikaanse rand: te riskant

De zeer bedrijvige Noorse staatsbank Kommunalbanken geeft van haar kant een obligatie uit in Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) met ook een looptijd van vijf jaar en een jaarlijkse brutocoupon van 0,50 %. Een zeer lage coupon voor een munt waarvoor het rendement normaal gezien veel hoger ligt. Deze obligatie is echter uitgegeven tegen een prijs (71,65 %) die veel lager ligt dan de terugbetalingsprijs op de vervaldag (100 %). U betaalt slechts 7165 ZAR voor een coupure die binnen vijf jaar zal terugbetaald worden tegen 10 000 ZAR.
De lage coupon wordt dus gecompenseerd door de meerwaarde die u zal realiseren. Deze meerwaarde zal belast worden tegen 15 % net zoals de rente. Rekening houdend met dit alles zal het nettorendement 6,49 % bedragen. Ondanks het hoge rendement zijn we niet geïnteresseerd in deze uitgifte omdat we de ZAR veel te riskant vinden. De evolutie van de munt hangt af van de toestroom van buitenlands kapitaal. Eenmaal de economische toestand verslechtert, zou dit geld het land snel kunnen ontvluchten.

 

Noorse kroon: te laag rendement

In Noorse kroon (NOK) bieden de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) en Nordic Investment Bank elk een obligatie aan met een looptijd van anderhalf jaar en een nettorendement van respectievelijk 2,33 en 2,23 %. We zijn niet geïnteresseerd omdat de NOK geen opwaarts potentieel heeft en de rente niet hoog ligt.

 

Deel dit artikel