Analyse
Australische dollar: niet te vroeg verkocht? 7 jaar geleden - donderdag 5 mei 2011

Enkelen maanden geleden hebben we aangeraden obligaties in Australische dollar te verkopen. Sindsdien is de Australische munt nog gestegen tegenover de euro. Hebben wij te vroeg verkocht?

Winst veilig stellen

Begin oktober 2010 zijn we inderdaad overgegaan tot de verkoop van obligaties en obligatiefondsen in Australische dollar (AUD) omdat de munt te duur was geworden tegenover de Europese eenheidsmunt. De Aussie was immers op nauwelijks twee jaar tijd bijna 50 % gestegen tegenover de euro en we zagen geen opwaarts potentieel meer. We wilden met andere woorden de winst veilig stellen. De recente stijging van de Australische dollar wijzigt ons advies niet.

 

Redenen van de stijging

De AUD is de voorbije weken aan een remonte bezig en noteert 3 à 4 % boven het niveau waartegen we hebben verkocht, nadat ze begin 2011 nog was teruggevallen tegenover de euro. Verschillende factoren verklaren de hausse van de Australische dollar.
Vooreerst is er de aanhoudende grondstoffenhausse waarvan Australië, als belangrijke grondstoffenproducent, blijft profiteren. Het land ligt bovendien in de achtertuin van de twee grootste slokoppen, China en India. Het aantal investeringen in de mijnbouwsector zijn dan ook niet bij te houden.
Ten tweede zit de Australische inflatie opnieuw in de lift (de stijging van de grondstoffenprijzen zijn daar niet vreemd aan) en ziet het ernaar uit dat de centrale bank opnieuw haar rente zal verhogen. De rente bedraagt momenteel 4,75 %, vrij hoog in vergelijking met andere industriële landen en dus aantrekkelijk voor rendementszoekers. De rente is trouwens sinds november 2010 niet meer opgetrokken.
Ten derde spint de munt garen bij de wedergeboorte van de carry trade (geld lenen in laagrentende munten en het vervolgens beleggen in munten die hoge rendementen bieden) en de algemene toename van de risicobereidheid. Beleggers staan weer open voor het nemen van meer risico en gaan dan automatisch naar de plaatsen waar het rendement het hoogst ligt.

 

Dure munt, verkopen

De huidige hausse van de Australische dollar verandert evenwel niets aan ons verkoopadvies. Integendeel, de munt is nog duurder geworden tegenover de euro. Deutsche Bank schreef vorige week nog in een rapport dat de Australische dollar de meest overgewaardeerde munt ter wereld was. We blijven dan ook resoluut achter ons standpunt staan.

 

We zijn inderdaad van mening dat al het goede nieuws reeds ruimschoots in de koers is verwerkt en dat bij de minste tegenslag de Australische dollar het gelag zou kunnen betalen. Wat als de inflatie in China en andere opkomende landen te snel oploopt en men te sterk op de monetaire rem gaat staan en de vraag naar grondstoffen gaat vertragen?

Gezien het opwaarts potentieel zo goed als onbestaande is en de kans op een terugval aanzienlijk is, lijkt het dan ook logisch om bij ons verkoopadvies te blijven en de winst veilig te stellen…

 

We mogen echter op korte termijn niet uitsluiten dat de Australische dollar nog lichtjes stijgt. Zoals bij alle beleggingen op de beurs bestaat perfecte timing (kopen op het laagste punt en verkopen op het hoogste) nu eenmaal niet.

 

Deel dit artikel