Analyse
Obligaties in Canadese dollar: niet meer kopen 7 jaar geleden - vrijdag 15 april 2011

We hebben recentelijk geschreven dat we geen koper meer zijn van obligaties in Canadese dollar. Waarom? En moet u uw obligaties in deze munt aanhouden of  ze verkopen?

 

Individuele obligaties

We zijn geen koper meer van individuele obligaties in Canadese dollar (CAD).
De Canadese munt is ondanks haar lichte terugval sinds begin dit jaar niet meer ondergewaardeerd tegenover de euro en beschikt slechts over een beperkt opwaarts potentieel. Vorig jaar heeft de vrij forse stijging van enkele grondstoffen, en dan vooral van olie de munt, ook wel loonie genoemd op de wisselmarkten, in de kaart gespeeld. Canada is een belangrijke olie-exporteur. Maar ook de verbetering van de economie in de VS, zijn belangrijkste handelspartner heeft de munt recent ondersteund.
Daarenboven zijn de rendementen van obligaties in euro recent gestegen, wat niet kan worden gezegd van gelijkaardige beleggingen in CAD. Het beperkte opwaartse potentieel wordt dan ook niet in zekere mate gecompenseerd door een hoger rendement.

Niet in gevaar

De sterke overheidsfinanciën van het land, één van de hoofdredenen waarom we de Canadese dollar eerder hebben aangeraden, zijn evenwel niet veranderd. Het begrotingstekort schommelt rond de 3 %, een niveau waar veel industriële landen van watertanden terwijl de overheidsschulden met zo’n 35 % van het BBP meer dan onder controle zijn.
We verwachten dan ook niet dat de loonie fors terrein gaat verliezen. U mag uw obligaties in CAD dan ook in portefeuille houden maar zouden zoals eerder aangehaald geen extra obligaties in CAD meer aan boord nemen.

Het extraatje van fondsen

Wat obligatiefondsen in Canadese dollar betreft, is ons advies iets genuanceerder. In hun portefeuilles bevinden zich immers heel wat obligaties van de Canadese staat, effecten waar kleine beleggers nauwelijks toegang tot hebben. Zoals we eerder hebben aangehaald, is Canada één van de weinige landen met sterke overheidsfinanciën. Een element dat kan tellen voor beleggers die over het algemeen het risico schuwen en hun portefeuille zeker op het vlak van emittenten willen diversifiëren.
Onze tips : ING L Renta Fund II Canadian Dollar en KBC Renta Canarenta.

Deel dit artikel