Analyse
Nieuwe obligaties 7 jaar geleden - dinsdag 26 oktober 2010

Nieuwe uitgiftes konden ons niet bekoren.

Australische dollar (AUD): niet meer intekenen

Toyota Motor Credit Corporation, de financiële arm van de Japanse autobouwer, biedt een obligatie aan met een looptijd van vier jaar en een nettorendement van 4,70 %. De obligatie van BNP Paribas Fortis, veelvraat op de obligatiemarkt, heeft een looptijd van vijf jaar en brengt met netto 5,09 % iets meer op. Ondanks het vrij hoge rendement zijn we geen koper van deze obligaties. Zoals we de voorbije weken hebben aangegeven, is de Australische munt te duur geworden waardoor het risico op een daling bij de minste economische ontgoocheling is toegenomen.

 

Eenheidsmunt

In euro biedt de Franse autobouwer Peugeot twee nieuwe leningen aan. De eerste heeft een looptijd van drie jaar en biedt een nettorendement van 3,55 %, de tweede loopt over zes jaar en brengt jaarlijks netto 4,38 % op. Deze hoger dan gemiddelde rendementen zijn het gevolg van de vrij lage kredietwaardigheid van de groep. De door S&P toegekende rating van BB+ plaatst de groep bij de zogenaamde speculatieve emittenten. De voorzichtige belegger doet er dus beter aan deze obligaties te mijden. Ook voor de belegger die wat meer risico aanvaardt, zijn ze niet interessant omdat de rente niet hoog genoeg ligt om middelen gedurende verschillende jaren vast te leggen.
We zouden ook niet beleggen in de uitgifte van General Electric Capital Euro Funding. Het rendement ligt te laag.

 


Exotische munten

De Europese Investeringsbank (EIB) geeft een obligatie uit in Noorse kroon (NOK) met een looptijd van 5 jaar en 2 maanden en een nettorendement van 2,53 %. We zijn geen koper gezien het beperkte potentieel van de munt.
Kredit fur Wiederaufbau (KfW) biedt in Turkse lira (TRY) over een looptijd van vier jaar een nettorendement van 6,17 %. Dankzij de sterkte van de Turkse economie en de terugval van de inflatie, zijn Turkse obligatierentes teruggevallen. Ze zijn te ver teruggevallen om het risico op een terugval van de munt te compenseren. Niet kopen.
L-Bank BW Foerderbank of de staatsbank van de Duitse deelstaat Badem-Württemberg geeft een obligatie uit in Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) met een looptijd van drie jaar en een nettorendement van 5,27 %. Het risico op een daling van de ZAR is te groot waardoor we de obligatie mijden.

Deel dit artikel